Sti

EU og dig i 2009 - 28/12/2009

Krokus i sne © EC

Årets sidste måned er tid for status: Hvad har EU gjort for os i løbet af 2009?

EU fylder måske ikke så meget i europæernes tankegang, men betyder faktisk utrolig meget i hverdagen. EU beskæftiger sig med spørgsmål, der er vigtige for os – som borgere, forbrugere og på arbejdspladsen.

2009 har været præget af finanskrisens efterdønninger. EU har arbejdet under højtryk for at begrænse skaderne i Europa og iværksat en kriseplan, der skal redde arbejdspladser og opsparing.

Man har også sat en stribe af initiativer i gang for at beskytte forbrugerne. Det er f.eks. blevet billigere at sende sms'er og at ringe hjem og modtage opkald i andre EU-lande.

EU har lavet en stor undersøgelse for at gå netbutikker, der sælger elektronik og flybilletter, efter i sømmene. Forbrugerlovgivningen gælder nemlig også på nettet. En netbutik, der f.eks. sælger flybilletter, skal med det samme angive prisen med alle ekstraomkostninger såsom kortgebyrer. Det er strengt forbudt først at lægge dem til, når rejsen er booket.

På miljøområdet gør EU også en forskel. Man har bl.a. indført nye regler for at begrænse udslippet af dampe på tankstationer og regulere brugen af pesticider.

EU er også i front i kampen mod klimaforandring. Et sæt initiativer skal mindske energiforbruget – f.eks. skal gammeldags elpærer gradvist udskiftes med sparepærer. På denne måde regner man med at kunne reducere det årlige elforbrug i EU med over 12 % frem til 2020.

EU udviser også solidaritet. Italien har f.eks. fået 500 millioner euro i hjælp til regionen Abruzzerne, der blev ramt af et alvorligt jordskælv i april 2009. Som verdens største udviklingsdonor er EU med til aktivt at bekæmpe fattigdom og sult rundt om i verden.

EU og dig i 2009

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links