Navigációs útvonal

Az EU 7,2 milliárd euróval támogatná az éghajlat-változás elleni küzdelmet - 11/12/2009

Uniós és svéd zászlók és logók ©EC

A ma véget érő európai csúcs fő témái: az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozása és a pénzügyi reform

Az európai vezetők felajánlották, hogy az elkövetkezendő három évben összesen 7,2 milliárd eurót folyósítanának a szegényebb országoknak, hogy segítsék a globális felmelegedés elleni küzdelmüket. Azt remélik, hogy ennek köszönhetően megállapodás születhet Koppenhágában.

A dán fővárosban megrendezett ENSZ-konferencián a tárgyalópartnerek nem csupán arról vitatkoznak, miként lehetne csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. A klímacsúcson arról is dönteni kell, ki viseli a fejlődő országok erre irányuló projektjeinek költségeit.

Októberi találkozójukon az uniós vezetők abban állapodtak meg, hogy 2013-ig évente 5–7 milliárd eurós nemzetközi támogatásra (hosszabb távon pedig még többre) lesz szükség. Megegyeztek abban is, hogy az európai országok is hozzájárulnak a közös felajánláshoz, amennyiben más országok is követik a példájukat.

A mai ajánlat (amely éjszakába nyúló tárgyalások eredménye) nyomást gyakorol a többi gazdasági nagyhatalomra: arra ösztönzi majd őket, hogy ők is hasonló kötelezettséget vállaljanak. A támogatások többek között a tengerpartok védelmét, erdők megóvását, új termények ültetését és a fosszilis tüzelőanyagokról az alacsony széndioxid-kibocsátással járó energiahordozókra való átállást hivatott finanszírozni.

„Örömömre szolgál, hogy a gyorsfinanszírozás mértéke jóval nagyobb annál, mint ami az Európai Uniótól várható.” – jelentette ki Barroso elnök.

„Reméljük, hogy más országok igazodnak az általunk felajánlott összeghez és ambícióinkhoz A finanszírozás kérdése kulcsfontosságú ahhoz, hogy megszülethessen az új megállapodás.”

Az uniós vezetők megállapodtak három európai ellenőrző szerv létrehozásában is, amelyek a bankokat, a biztosítókat és a pénzforgalmat felügyelik. Az újabb pénzügyi válság megelőzésére szolgáló új rendszert a Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Közös megállapodás jött létre a bankárok fizetéséről. Döntés született azon uniós törvények módosításáról is, amelyek azt rögzítik, mennyi készpénzzel és likvid eszközzel kell rendelkezniük a bankoknak. Ez az előírás az elégséges banki készleteket hivatott biztosítani, amelyeket válság esetén a bankok fel tudnak használni, illetve amelyek elriasztják a bankokat a pénzügyi válságot kirobbantó túlzott kockázatvállalástól.

A Tanács emellett új napirendet fogadott el az elkövetkezendő 5 évre. A „Stockholmi program” megerősíti a tagállami együttműködést az olyan területeken, mint pl. a menekültügy, a határellenőrzések és a rendőrségi tevékenységek. A program a decemberben a hatályát vesztő Hágai program English helyébe lép.

Az új Lisszaboni Szerződés első uniós találkozóján gazdaságélénkítési tervekről is szó esett. Foglalkoztak az afganisztáni helyzettel és az iráni nukleáris programmal is.

Az EU vezetői szerint a helyzet „komoly aggodalomra” ad okot és arra szólították fel Iránt, hogy haladéktalanul tegyen eleget az ENSZ Biztonsági Tanácsa és nukleáris felügyelő szerve által kibocsátott határozatoknak.

Az Európai Tanács következtetései

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek