Διαδρομή πλοήγησης

7,2 δισ. ευρώ βοήθεια για την κλιματική αλλαγή: η ΕΕ ανεβάζει τον πήχυ. - 11/12/2009

Οι σημαίες και οι λογότυποι της ΕΕ και της Σουηδίας ©EC

Η δράση για το κλίμα και η χρηματοπιστωτική μεταρρύθμιση συζητήθηκαν στη σύνοδο κορυφής

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποσχέθηκαν βοήθεια συνολικού ύψους 7,2 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια, ώστε να μπορέσουν τα φτωχότερα κράτη να αντιμετωπίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Με αυτόν τον τρόπο, ευελπιστούν ότι θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση για να επιτευχθεί συμφωνία στην Κοπεγχάγη.

Οι διαπραγματευτές της Διάσκεψης του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα της Δανίας δεν έχουν έλθει σε διένεξη μόνον για τα όρια στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά δυσκολεύονται και να αποφασίσουν ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό των έργων περιβαλλοντικής προσαρμογής στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Σε συνάντησή τους τον Οκτώβριο, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι θα χρειαστεί διεθνής δημόσια χρηματοδότηση ύψους 5-7 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2013. Ενδεχομένως το ποσό αυτό να πρέπει να αυξηθεί μακροπρόθεσμα. Συμφώνησαν επίσης να συνεισφέρουν εφόσον το πράξουν και άλλες χώρες.

Η σημερινή δέσμευση, ύστερα από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις, αυξάνει την πίεση προς άλλες εκβιομηχανισμένες χώρες να αναλάβουν ανάλογες δεσμεύσεις. Με τη βοήθεια αυτή θα χρηματοδοτηθεί η προστασία των ακτών, η διατήρηση των δασών, η μετατροπή των καλλιεργειών και η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην ενέργεια χαμηλών επιπέδων άνθρακα.

"Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που συμφωνήσαμε για ένα υψηλό ποσό χρηματοδότησης ταχείας εκκίνησης. Το ποσό αυτό υπερβαίνει αυτό που θα περίμενε κανείς από την Ευρωπαϊκή Ένωση," δήλωσε ο πρόεδρος Μπαρόζο.

"Ελπίζουμε τώρα ότι και άλλοι θα προβούν σε παρόμοιες κινήσεις. Το ζήτημα της χρηματοδότησης είναι το κλειδί για την επίτευξη συμφωνίας στην Κοπεγχάγη."

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να δημιουργήσουν τρεις εποπτικές αρχές για τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις συναλλαγές. Το νέο σύστημα, που σκοπό έχει την αποτροπή μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης, πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.

Συμφωνήθηκε επίσης μια κοινή προσέγγιση στην αμοιβή των τραπεζιτών, καθώς και τροποποιήσεις στη νομοθεσία της ΕΕ για το ποσό των μετρητών και άλλων ρευστών διαθεσίμων που πρέπει να έχουν οι τράπεζες. Στόχος είναι να διαθέτουν οι τράπεζες αρκετά αποθεματικά ώστε να προστατεύονται σε περιόδους ύφεσης και να θέτουν φραγμούς σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές.

Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης νέα ατζέντα για τον νόμο και την τάξη για τα επόμενα πέντε χρόνια. Το λεγόμενο "πρόγραμμα της Στοκχόλμης" ενδυναμώνει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών σε τομείς όπως το άσυλο, οι έλεγχοι στα σύνορα και η αστυνόμευση. Θα αντικαταστήσει δε το σημερινό ‘πρόγραμμα της Χάγης English ', το οποίο λήγει τον Δεκέμβριο.

Η σύνοδος κορυφής, η πρώτη μετά την έναρξη ισχύος της νέας Συνθήκης της Λισαβόνας, επικεντρώθηκε επίσης σε σχέδια αναθέρμανσης της οικονομίας, καθώς και στην κατάσταση στο Αφγανιστάν και στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Εκφράζοντας τη βαθιά τους ανησυχία, οι ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν το Ιράν να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι