Navigacijska pot

Lizbonska pogodba: nov začetek za Evropsko unijo - 01/12/2009

Vezani izvod Lizbonske pogodbe na zastavi Evropske unije ©EU

V mestu, kjer se je vse začelo, so z ognjemetom proslavili začetek veljavnosti nove pogodbe.

Dolgo je trajalo, vendar je Lizbonska pogodba danes končno začela veljati. Pogodba prinaša pomembne spremembe na področju pristojnosti institucij za poenostavitev odločanja v EU in krepitev njenega položaja na mednarodni ravni.

S sprejetjem Pogodbe, ki je temelj demokratičnejše, učinkovitejše in preglednejše Unije, so se končala prizadevanja za spremembo notranjih pravil delovanja EU, kar je postalo še zlasti nujno po širitvi EU leta 2004.

„Lizbonska pogodba postavlja državljane v središče evropskega projekta“, je dejal predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso. „Navdušen sem, da imamo ustrezne institucije za ukrepanje in smo v obdobju stabilnosti“, je še dodal.

Ob tem pomembnem mejniku so v Lizboni, kjer so evropski voditelji pred dvema letoma podpisali Pogodbo, priredili slovesnost.

Pogodbo so morale ratificirati vse države članice EU, zadnji dve sta to storili pred kratkim: irski volivci so jo s ponovnim glasovanjem potrdili oktobra, z umikom nasprotovanja češkega predsednika pa je bila odstranjena še zadnja ovira za začetek njene veljavnosti.

Evropski voditelji so se pred tem pomembnim dnevom pretekli mesec srečali, da bi na visoka položaja, ki ju uvaja Lizbonska pogodba, postavili primerni osebnosti. Na položaj prvega stalnega predsednika EU so tako imenovali belgijskega premierja Herman Van Rompuya, za zunanjo ministrico EU pa komisarko Catherine Ashton.

Predsednik Barroso se lahko, potem ko je prejšnji teden objavil imena kandidatov, znova posveti sestavljanju nove Komisije. Podobno lahko 18 evropskih poslancev, ki so bili izvoljeni junija letos, zasede svoja poslanska mesta v Evropskem parlamentu.

To pa še ni vse.

Pogodba med drugim spreminja glasovalne pravice držav članic in na številnih področjih odpravlja možnost, da bi države uporabile veto. Razširja tudi pristojnosti Komisije in krepi vlogo Evropskega parlamenta pri postopku sprejemanja zakonodaje.

Državljani bodo imeli tudi možnost, da predložijo peticijo in tako neposredno vplivajo na sprejemanje odločitev v EU. Listina o temeljnih pravicah je zdaj pravno zavezujoča.

Lizbonska pogodba spreminja sedanji pogodbi in Uniji zagotavlja pravni okvir in orodja, potrebna za spopadanje z izzivi v vse bolj povezanem svetu.

Na kratko o Lizbonski pogodbi

Evropski parlament in Lizbonska pogodba

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave