Navigacijska pot

EU je dobila prvega predsednika - 20/11/2009

Herman Van Rompuy, švedski predsednik vlade Fredrik Reinfeldt, predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso, Catherine Ashton

Evropski voditelji so za prvega predsednika EU izbrali belgijskega predsednika vlade, evropsko komisarko za trgovino iz Anglije pa za zunanjepolitično predstavnico.

Po napetih pogovorih so evropski voditelji na včerajšnjem zgodovinskem zasedanju v Bruslju soglasno izbrali Belgijca Hermana Van Rompuya za predsednika EU in Angležinjo Catherine Ashton za visoko predstavnico EU za zunanje zadeve.

Predsednik Evropske komisije Barroso je v čestitki obema dejal: „Ne bi mogli bolje izbrati novih voditeljev Evropske unije.“

62-letni Herman Van Rompuy je po izobrazbi ekonomist in član krščansko-demokratske stranke. Belgijsko vlado vodi skoraj leto dni. Mnogi mu pripisujejo zasluge za ohranitev stabilnosti v državi, kjer vladajo trenja med francosko in flamsko govorečo skupnostjo.

„Nisem se potegoval za ta visoki položaj. Nisem si prizadeval zanj. A zdaj ga bom opravljal z vso odločnostjo,“ je izjavil novi predsednik EU.

Evropski svet je v soglasju z Evropsko komisijo imenoval 53-letno Catherine Ashton za visoko predstavnico za zunanjo in varnostno politiko EU. Ta angleška laburistka bo imela tudi funkcijo podpredsednice v novi Evropski komisiji.

Oba visoka položaja je uvedla nedavno potrjena Lizbonska pogodba, z njima pa naj bi se okrepila vloga EU na svetovnem prizorišču in racionaliziralo odločanje.

Novi predsednik ima dveinpolletni mandat. Tako se bo končal dosedanji sistem, po katerem je predsedovanje Evropski uniji vsakih šest mesecev prevzela druga država članica.

Predsednik Van Rompuy bo poslej vodil zasedanja Evropskega sveta in zastopal voditelje EU v svetu. Imel bo tudi vlogo predstavnika Evropskega sveta v odnosih z drugimi institucijami EU.

Catherine Ashton bo predlagala obrambne in varnostne ukrepe. Med njenimi nalogami bo tudi oblikovanje diplomatske mreže EU v svetu.

Izvolitev Ashtonove mora potrditi še Evropski parlament, po njenih besedah pa jo je imenovanje presenetilo. „Imenovanje na ta položaj mi je v veliko čast in ponos.

Naše evropske vrednote bom znala predstaviti v svetu,“ je povedala.

Položaj visokega predstavnika združuje dve dosedanji funkciji: naloge visokega predstavnika za skupno zunanjo in varnostno politiko ter naloge komisarja za zunanje odnose.

Predsednik EU in visoka predstavnica za zunanjo in varnostno politiko bosta uradno začela delo 1. decembra, ko bo začela veljati Lizbonska pogodba.

 

Evropski svet razglasil novo vodstvo Evropske Unije Englishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave