Navigációs útvonal

Megszületett a döntés az EU új vezető tisztségviselőiről - 20/11/2009

Herman Van Rompuy; Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök; José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke és Catherine Ashton

Az európai vezetők a belga miniszterelnököt választották az EU első állandó elnöki posztjának betöltésére. A külügyi tisztséget pedig a brit Catherine Ashton, az EU kereskedelmi biztosa tölti be.

Az európai állam- és kormányfők izgalmas tárgyalások után egyhangú egyetértéssel hozták meg történelmi döntésüket Herman Van Rompuy és Catherine Ashton kinevezéséről.

José Manuel Barroso elnök a következőképpen gratulált a két politikusnak: „Azt hiszem, a lehető legjobb döntés született az Európai Unió vezető tisztségeinek betöltéséről”.

A 62 éves kereszténydemokrata Herman Van Rompuy képzése szerint közgazdász, és a közel egy éve Belgium miniszterelnöke. Sokak szerint az ő érdeme, hogy stabil helyzetet sikerült teremteni az országban a flamand és francia ajkú közösség közötti feszültségek idején.

„Nem törekedtem e magas rangú tisztség betöltésére. Semmilyen módon nem próbáltam meg befolyásolni a döntést. Ma estétől kezdve azonban meggyőződéssel vállalom a megbíztást."

A Tanács az Európai Bizottsággal egyetértésben az 53 éves Catherine Ashtont nevezte ki az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselői tisztségére. A politikus a Munkáspárt (Labour Party) tagja az Egyesült Királyságban, és a most formálódó új Bizottság alelnöki tisztét is betölti majd.

A két új tisztséget a nemrégiben jóváhagyott Lisszaboni Szerződés hozta létre azzal a céllal, hogy erősödjön az EU világpolitikai jelentősége, valamint egyszerűbbé váljon a döntéshozatal.

Az új elnök megbízatása két és fél évre szól. Az új tisztség a soros elnökség intézményét váltja fel, amely szerint az EU elnökségét félévente váltakozva tölti be egy-egy tagállam.

Van Rompuy fő feladatai közé tartozik majd a tanácsi ülések elnöki szerepének ellátása, és ő fogja képviselni az Unió vezetőit a nemzetközi színtérten. Emellett ő képviseli majd a Tanácsot a többi európai uniós intézménnyel történő kapcsolattartás során.

Catherine Ashton feladata az lesz, hogy biztonsági és védelmi intézkedésekre tegyen javaslatot. Az új tisztség munkáját segítő nemzetközi diplomáciai hálózat kiépítése is az ő hatáskörébe tartozik majd.

Ashton asszony nyilatkozatában azt modta, hogy meglepetésként érte a kinevezés, amihez hivatalosan még a Parlamentnek is hozzá kell járulnia. „Nagy megtiszteltetés és büszkeség számomra, hogy felkértek e tisztség betöltésére. “

Minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy a világon képviseljem az általunk vallott értékeket.”

A főképviselői tisztség két jelenlegi feladatkört foglal magába: a közös kül- és biztonságpolitika főképviselőjének és a külügyi biztosnak a portfólióját.

A kinevezések december 1-jén válnak hivatalossá, amikor a Lisszaboni Szerződés hatályba lép .

 

A Tanács bejelentése az EU új vezetéséről Englishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek