Navigointipolku

EU:n uudet johtajanvirat täytettiin - 20/11/2009

Herman Van Rompuy, Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt, komission puheenjohtaja José Manuel Barroso, Catherine Ashton

Belgian pääministeri Herman Van Rompuy valittiin Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaksi ja EU:n brittikomissaari Catherine Ashton EU:n ulkoasiainedustajaksi.

EU-maiden päämiehet ovat valinneet yksimielisesti Belgian pääministerin Herman Van Rompuyn Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaksi ja EU:n brittiläisen kauppakomissaarin Catherine Ashtonin EU:n ulkoasiainedustajan tehtävään.

Kristillisdemokraatti Van Rompuy, 62, on koulutukseltaan taloustieteilijä. Hänen ansionaan pidetään muun muassa sitä, että hän on noin vuoden kestäneellä pääministerikaudellaan onnistunut laannuttamaan Belgian flaamin- ja ranskankielisten osien välisiä jännitteitä.

"En tavoitellut tätä virkaa, enkä aktiivisesti pyrkinyt siihen. Mutta tästä hetkestä alkaen sitoudun työhön täysin rinnoin", Van Rompuy sanoi.

Britannian työväenpuolueeseen kuuluva Catherine Ashton, 53, valittiin unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan tehtävään eli ns. ulkoministeriksi. Nimitys tehtiin yhteisymmärryksessä Euroopan komission kanssa. Uudessa tehtävässään Ashtonista tulee myös Barroson uuden komission varapuheenjohtaja. Nimitykselle tarvitaan vielä Euroopan parlamentin hyväksyntä.

Komission puheenjohtaja José Manuel Barroso onnitteli valituksi tulleita lämpimästi. "Mielestäni EU:n johtotehtäviin ei olisi voitu löytää heitä sopivampia henkilöitä", hän totesi.

EU:n uudet johtajanvirat perustettiin Lissabonin sopimuksella, jonka tavoitteena on nostaa EU:n kansainvälistä profiilia ja tehostaa sen päätöksentekoa.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan eli ns. presidentin toimikausi on 2,5 vuotta. Tätä ennen puheenjohtajuus on kiertänyt EU-maalta toiselle niin, että kukin maa toimii huippukokousten puheenjohtajana puoli vuotta kerrallaan.

Uudessa tehtävässään Van Rompuy toimii puheenjohtajana Eurooppa-neuvoston kokouksissa ja edustaa EU:ta kansainvälisissä yhteyksissä. Hän myös edustaa neuvostoa EU-toimielinten keskinäisissä yhteyksissä.

Catherine Ashton puolestaan saa työssään valtuudet tehdä turvallisuus- ja puolustustoimia koskevia esityksiä. Hänen on myös määrä luoda tuekseen maailmanlaajuinen diplomaattiverkosto.

Ashton kertoi yllättyneensä valinnastaan. "Olen ylpeä siitä, että minulle tarjottiin tätä tehtävää. Se on minulle suuri kunnia. Pidän huolta siitä, että maailmalla liikkuessani edustan eurooppalaisia arvoja", Ashton totesi.

Ulkoasiainedustajan vastuulle siirtyvät sekä EU:n nykyisen ulkopoliittisen edustajan tehtävät että komission ulkosuhdekomissaarin tehtävät.

Nimityksiä koskevat viralliset päätökset tehdään, kun Lissabonin sopimus on tullut voimaan joulukuun 2009 alussa.

 

Video: Eurooppa-neuvosto ilmoittaa johtajavalinnoista Englishfrançais

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä