Sti

EU's nye topledere - 20/11/2009

Herman Van Rompuy, Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt, Kommissionens formand José Manuel Barroso og Catherine Ashton

EU's ledere udnævner Belgiens premierminister til EU's første faste formand. EU's handelskommissær, briten Catherine Ashton, bliver udenrigschef.

Efter benhårde forhandlinger på et historisk topmøde faldt valget enstemmigt på Belgiens premierminister, Herman Van Rompuy, og EU-kommissær, Catherine Ashton.

De blev lykønsket af Kommissionens formand, José Manuel Barroso. "Jeg tror ikke, at vi kunne have valgt nogen bedre til EU's ledelse."

Herman Van Rompuy, 62, er uddannet økonom, kristendemokratisk politiker og har været Belgiens premierminister i næsten et år. Mange roser ham for at have bragt stabilitet til landet under det spændte forhold mellem det franske og det flamske fællesskab.

"Dette høje embede er jeg ikke selv gået efter. Men fra i aften vil jeg varetage det med overbevisning", sagde han.

Efter aftale med EU-Kommissionen udnævnte Rådet Catherine Ashton, 53, til EU's højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik (populært kaldet EU's udenrigschef). Catherine Ashton, der er medlem af det britiske arbejderparti, bliver også næstformand for den nye EU-Kommission, der er ved at blive dannet.

De to nye poster blev indført med Lissabontraktaten, der nu er godkendt af alle EU-lande, og som skal styrke EU's rolle på verdensscenen og forenkle beslutningsprocessen.

Den nye formand kommer til at sidde i to et halvt år. Posten erstatter det roterende EU-formandskab, hvor ét medlemsland leder EU's vigtigste møder seks måneder ad gangen.

Herman Van Rompuy's vigtigste opgave bliver at lede rådsmøderne og repræsentere EU ude i verden. Han skal også repræsentere Rådet over for de andre EU-institutioner.

Catherine Ashton får beføjelse til at foreslå initiativer på forsvars- og sikkerhedsområdet. Hun skal også opbygge et netværk af diplomater, der skal hjælpe det nye embede rundt om i verden.

Hun sagde, at hun var overrasket over udnævnelsen, som nu skal godkendes af Europa-Parlamentet. "Jeg er meget stolt over at blive bedt om at påtage mig denne funktion."

"Jeg vil sørge for at repræsentere vores værdier rundt om i verden."

Med posten som højtstående repræsentant slås to nuværende embeder sammen – den højtstående repræsentant for den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik og EU-kommissæren for eksterne forbindelser.

De to udnævnelser bliver officielle, når Lissabontraktaten træder i kraft den 1. december.

 

EU's nye ledere udnævnt på EU-topmøde Englishfrançais

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links