Навигационна пътека

ЕС попълва нови висши постове - 20/11/2009

Херман Ван Ромпой, шведският министър-председател Фредерик Райнфелдт, председателят на Комисията Борозу, Катрин Аштън

Европейските лидери избраха белгийския министър-председател за първи постоянен председател на ЕС. Комисарят по търговията Катрин Аштън от Обединеното кралство заема длъжността външен министър.

След напрегнати преговори на историческа среща на Съвета на ЕС, решението за избор на белгийския министър-председател Херман Ван Ромпой и комисар Аштън беше единодушно.

Председателят Барозу поздрави двамата избрани. „Мисля, че е невъзможно Европейският съюз да избере по-подходящи личности за свои лидери.“

Християн-демократ и икономист по образование, 62-годишният Ван Ромпой заемаше поста министър-председател на Белгия почти година. Мнозина му приписват постигането на стабилност в страната предвид напрежението между френско- и фламандскоговорящите общности.

„Не съм се борил за този висок пост. По никакъв начин не съм се опитвал да го получа. От тази вечер обаче ще го поема с убеждение,“, заяви той.

В съгласие с Европейската комисия, Съветът назначи 53-годишната Катрин Аштън за върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност. Тя е член на лейбъристката партия в Обединеното кралство и ще заема също и поста заместник-председател на Комисията, която е в процес на формиране.

Двата поста са създадени чрез одобрения неотдавна Лисабонски договор, който цели да засили ролята на ЕС на световната сцена и да рационализира процеса на вземане на решения в Съюза.

Мандатът на новия председател на Европейския съвет ще бъде две години и половина. Позицията на постоянен председател ще замени ротационното председателство на една от държавите-членки при председателстване на най-важните срещи на Европейския съвет.

Основните отговорности на г-н Ван Ромпой ще включват ролята на председател на срещите на Съвета и на представител на Европейския съюз на световната сцена. Освен това той ще представлява Съвета при отношенията му с останалите европейски институции.

Катрин Аштън ще може да предлага мерки, свързани с отбраната и сигурността. Нейна задача ще бъде също и изграждането на мрежа от дипломати по света, които да подпомагат работата на новия кабинет.

Г-жа Аштън твърди, че е била изненадана от своята номинация, която все още предстои да бъде одобрена от Европейския парламент. „Поласкана съм и се гордея, че ми бе предложено да поема този пост.“

„Ще се постарая да бъда достоен представител на европейските ценности по света.“

Длъжността върховен представител обединява в едно два съществуващи портфейла: върховен представител за общата външна политика и политиката на сигурност и комисар по външните отношения.

Изборът на кандидатите става официален с влизането в сила на Договора от Лисабон на 1 декември.

 

Съветът на ЕС обявява новите ръководители на Европа Englishfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки