Sökväg

Tyck till om det nya medborgarinitiativet - 11/11/2009

Två Lissabonfördrag med underskrifter ©EC

Snart kan du som EU-medborgare själv ta initiativ till nya lagar genom s.k. medborgarinitiativ. Men hur ska det fungera i praktiken?

Om några veckor träder Lissabonfördraget i kraft. En av de många nyheter som införs med fördraget är medborgarinitiativet. Tanken är att göra EU mer demokratiskt genom att ge allmänheten möjlighet att påverka EU-politiken mer direkt.

Redan idag kan man som EU-medborgare göra framställningar till Europaparlamentet och rösta i parlamentsvalet. Men det finns ännu inget sätt att direkt påverka arbetet i EU:s verkställande organ – EU-kommissionen.

Det ska medborgarinitiativet råda bot på. Men innan det kan börja användas måste man lösa en del rättsliga och praktiska frågor. Kommissionen bjuder därför in allmänheten till ett offentligt samråd English för att diskutera hur det ska fungera i praktiken.

Medborgarinitiativet innebär att du som EU-medborgare kan uppmana kommissionen att lägga fram lagförslag på områden där EU har befogenhet. I Lissabonfördraget står det att minst en miljon medborgare från ett ”betydande” antal länder måste skriva under initiativet. Men där står ingenting om detaljerna.

Praktiska frågor som därför måste lösas är bland annat: Hur många länder är ”ett betydande antal”? Hur många underskrifter behövs från varje land? Hur gammal måste man vara för att få delta, och hur ska man kontrollera namnunderskrifterna?

Kommissionär Margot Wallström säger att detta nya demokratiska verktyg måste vara ”tillgängligt, öppet och lätt att använda”.

Mer information om medborgarinitiativet och samrådet hittar du i kommissionens grönbok DeutschEnglishfrançais om initiativet.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar