Kruimelpad

Hoe moeten we het nieuwe burgerinitiatief organiseren? - 11/11/2009

Boeken met de handtekeningen onder het Verdrag van Lissabon ©EC

Binnenkort kunnen Europeanen de Commissie aan het werk zetten als ze vinden dat het beleid op een bepaald terrein anders moet. Maar hoe moet zo'n burgerinitiatief in de praktijk worden georganiseerd?

Het "burgerinitiatief" is een van de vele veranderingen die het Verdrag van Lissabon tot stand zal brengen, wanneer het over enkele weken in werking treedt. Zulke burgerinitiatieven moeten de EU democratischer maken door iedereen rechtstreeks inspraak te geven in het EU-beleid.

EU-burgers kunnen nu al petities indienen bij het Europees Parlement en rechtstreeks europarlementariërs kiezen. Maar er bestond nog geen formele procedure om rechtstreeks mee te werken aan het beleid van het dagelijks bestuur van de EU, de Europese Commissie.

Die mogelijkheid biedt het nieuwe burgerinitiatief. Maar hoe dat precies in zijn werk moet gaan, ligt nog niet helemaal vast. Daarom houdt de Commissie een openbare raadpleging English en kan iedereen zijn mening geven voordat de regels worden vastgelegd.

Volgens het verdrag mag iedere burger de Commissie vragen voorstellen te doen als het gaat om zaken waarvoor de EU bevoegd is. Er staat bij dat minstens een miljoen burgers uit een "significant" aantal EU-landen de petitie moeten tekenen. Maar een hoop praktische aspecten zijn nog niet opgelost.

Wat is bijvoorbeeld een "significant" aantal landen? En hoeveel handtekeningen moeten er per land worden opgehaald? Wat is de minimumleeftijd om een petitie te kunnen ondertekenen, en wie controleert de handtekeningen?

Bij de start van de openbare raadpleging zei eurocommissaris Margot Wallström dat het nieuwe democratische instrument "toegankelijk, transparant en gebruiksvriendelijk" moet zijn.

Wilt u meer weten, en misschien wel uw mening geven, dan kunt u de recente discussienota DeutschEnglishfrançais van de Commissie over het burgerinitiatief lezen.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links