Navigációs útvonal

Az EU konzultációt indít az új uniós polgári kezdeményezésről - 11/11/2009

A Lisszaboni Szerződésen feltüntetett aláírásokat bemutató könyvek ©EC

Az európai polgárok számára hamarosan új lehetőség nyílik arra, hogy a számukra fontos ügyekben cselekvésre ösztönözzék az Európai Bizottságot. Hogyan működik majd a kezdeményezés a gyakorlatban?

A polgári kezdeményezés a néhány hét múlva hatályba lépő Lisszaboni Szerződés által bevezetett számos vívmány egyike. A kezdeményezés az Európai Unió működését hivatott demokratikusabbá tenni azáltal, hogy az uniós polgárok számára közvetlenebb beleszólást biztosít a szakpolitikai döntéshozatalba.

Az EU polgárai már korábban is rendelkeztek azzal a joggal, hogy részt vegyenek az európai parlamenti választásokon, és hogy petíciót nyújtsanak be az Európai Parlamenthez. Mindezidáig azonban nem létezik olyan hivatalos eljárás, amely lehetővé tenné, hogy a polgárok közvetlenül részt vegyenek a végrehajtó hatalmat gyakorló EU-intézmény, az Európai Bizottság döntéshozó munkájában.

Az európai polgári kezdeményezés egyes részletei még kidolgozásra szorulnak. A Bizottság ezért nyilvános konzultációt English indít annak érdekében, hogy a végső simítások elvégzése előtt kikérje az uniós lakosok véleményét a témával kapcsolatban.

A Lisszaboni Szerződés révén a polgárok intézkedési javaslatok előterjesztésére kérhetik fel a Bizottságot olyan területeken, amelyek az Európai Unió hatáskörébe tartoznak. A szerződés kimondja, hogy a petíciót legalább egymillió polgárnak alá kell írnia. További feltételt jelent, hogy az aláírók több – szó szerint „jelentős” számú – tagországból kerüljenek ki. A dokumentum azonban nem ad választ számos gyakorlati jellegű kérdésre, így például a következőkre:

Pontosan hány ország minősül „jelentős számú” tagállamnak? Hogyan kell megoszlania az aláírásoknak az egyes tagállamok között? A részvétel tekintetében mi legyen az alsó korhatár? És ki fogja ellenőrizni az aláírásokat?

A nyilvános konzultációt Margot Wallström indította útnak. A kommunikációs biztos szerint rendkívül fontos, hogy az új demokratikus eszköz „hozzáférhető, átlátható és felhasználóbarát” legyen.

Ha Ön szívesen részt venne a konzultációban, további hasznos információkat tudhat meg abból a dokumentumból DeutschEnglishfrançais , melyet a Bizottság nemrégiben adott közre a kezdeményezésről.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek