Navigointipolku

EU ottaa käyttöön kansalaisaloitteen - 11/11/2009

Lissabonin sopimuksen allekirjoituksia ©EC

EU-kansalaiset voivat pian vedota suoraan komissioon ja pyytää, että se toimisi heitä koskevissa asioissa. Mutta miten uusi kansalaisaloite toimii käytännössä?

"Kansalaisaloite" on yksi monista uudistuksista, jotka sisältyvät muutaman viikon sisällä voimaan tulevaan Lissabonin sopimukseen. Aloitteen tarkoituksena on lisätä demokratiaa EU:n päätöksenteossa, ja sen avulla kansalaiset voivat ilmaista suoraan mielipiteensä EU-asioista.

EU-kansalaiset voivat jo nyt vedota parlamenttiin ja äänestää parlamenttivaaleissa. Tähän mennessä heillä ei kuitenkaan ole ollut mahdollisuutta osallistua suoraan unionin toimeenpanoelimen, Euroopan komission, päätöksentekoon.

Kansalaisaloitteen joitakin osia on vielä kehitettävä. Tätä varten komissio järjestää julkisen kuulemisen English , jolla halutaan saada kansalaisten mielipiteet kuuluviin ennen kuin asioista päätetään lopullisesti.

Lissabonin sopimuksen myötä kansalaisilla on mahdollisuus pyytää komissiota laatimaan toimenpide-ehdotuksia politiikan aloille, joilla EU on toimivaltainen. Sen mukaan vähintään miljoonan kansalaisen "merkittävästä määrästä" jäsenmaita on allekirjoitettava vetoomus. Monet käytännön kysymykset on kuitenkin jätetty määrittelemättä sopimuksessa.

Kuinka monta jäsenmaata esimerkiksi tarvitaan, jotta niitä on "merkittävä määrä"? Kuinka paljon kustakin maasta tarvitaan allekirjoituksia? Mikä on allekirjoittajien ikäraja ja miten allekirjoitukset todistetaan oikeiksi?

Komissaari Margot Wallström sanoi julkisen kuulemisen käynnistämisen yhteydessä, että uuden vaikuttamiskanavan on oltava "helppokäyttöinen, avoin ja käyttäjäystävällinen".

Jos haluat osallistua kansalaisaloitteen kehittämiseen, saat lisätietoja aloitetta koskevasta komission vihreästä kirjasta DeutschEnglishfrançais .

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä