Διαδρομή πλοήγησης

Δημόσια διαβούλευση για την "Πρωτοβουλία πολιτών" - 11/11/2009

Βιβλία με υπογραφές της συνθήκης της Λισαβόνας ©EC

Οι Ευρωπαίοι θα έχουν σύντομα στη διάθεσή τους νέο μηχανισμό δραστηριοποίησης της Επιτροπής σε ζητήματα που τους αφορούν. Πώς θα λειτουργεί στην πράξη ο νέος μηχανισμός "Πρωτοβουλία πολιτών";

Η “Πρωτοβουλία πολιτών” είναι μία από τις πολλές καινοτομίες που εισάγει η συνθήκη της Λισαβόνας η οποία θα αρχίσει να ισχύει σε λίγες εβδομάδες. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι μια δημοκρατικότερη Ένωση με αμεσότερη συμμετοχή των πολιτών στη χάραξη των πολιτικών της ΕΕ.

Μέχρι τώρα οι πολίτες της ΕΕ μπορούσαν να καταθέσουν αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο και να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Δεν υπήρχε όμως μια επίσημη διαδικασία άμεσης συμμετοχής στις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπόνηση των διάφορων ευρωπαϊκών πολιτικών.

Επειδή δεν έχουν ακόμη ρυθμιστεί ορισμένες πτυχές της νέας αυτής πρωτοβουλίας, η Επιτροπή ξεκινά δημόσια διαβούλευση English για να γνωρίσει τις απόψεις των πολιτών προτού οριστικοποιήσει το σχέδιό της.

Η Συνθήκη δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να καταθέτουν στην Επιτροπή αναφορά και να της ζητούν την εκπόνηση προτάσεων σε τομείς αρμοδιότητας της ΕΕ. Προσδιορίζει ότι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο πολίτες "σημαντικού αριθμού κρατών μελών" πρέπει να υπογράψουν την αναφορά, αλλά αφήνει αδιευκρίνιστα διάφορα πρακτικά θέματα.

Για παράδειγμα: πόσες χώρες νοούμε ως "σημαντικό αριθμό"; πόσες υπογραφές πρέπει να προέρχονται από κάθε μια από τις χώρες αυτές; ποιο είναι το ελάχιστο όριο ηλικίας που πρέπει να έχουν οι συμμετέχοντες και ποιος θα ελέγχει τις υπογραφές;

Ξεκινώντας τη δημόσια διαβούλευση, η Επίτροπος Μάργκοτ Βάλστρομ δήλωσε ότι το νέο αυτό δημοκρατικό εργαλείο πρέπει να είναι "προσβάσιμο, διαφανές και φιλικό προς το χρήστη".

Αν θέλετε να συμμετάσχετε, μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες στο πρόσφατο έγγραφο της Επιτροπής DeutschEnglishfrançais για την πρωτοβουλία αυτή.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι