Sti

Hjælp EU med at sætte form på det nye borgerinitiativ - 11/11/2009

Lissabontraktaten med underskrifter ©EC

Snart får du mulighed for at fortælle Kommissionen, hvad du gerne vil have den til at gøre. Men hvordan skal det nye borgerinitiativ fungere i praksis?

"Borgerinitiativet" er blot en af mange nyheder i Lissabontraktaten, der træder i kraft om et par uger. Det giver borgerne mere at skulle have sagt om EU-politik og gør dermed EU mere demokratisk.

Som EU-borger har du allerede ret til at indgive andragender til Europa-Parlamentet og stemme ved EU-valget. Men det er først nu, at du formelt kan få direkte indflydelse på Kommissionen – EU's udøvende magt.

Ikke alle initiativets detaljer er på plads endnu. Derfor iværksætter Kommissionen en offentlig høring English for at indhente synspunkter fra borgerne, før indholdet finpudses.

Med traktaten får du ret til at bede Kommissionen om at fremsætte forslag på områder, hvor EU har kompetence. Initiativet skal støttes af mindst en million EU-borgere, der kommer fra et "betydeligt antal" medlemslande. Men i praksis er der en del ubesvarede spørgsmål.

Hvor mange lande skal der f.eks. til, før man kan tale om et "betydeligt antal"? Hvor mange underskrifter skal der være for hvert land? Hvor gammel skal man være for at deltage i initiativet, og hvem skal kontrollere underskrifterne?

Da kommissær Margot Wallström gav startskuddet til den offentlige høring, fremhævede hun, at det nye demokratiske værktøj skal være "tilgængeligt, gennemskueligt og brugervenligt".

Hvis du vil deltage i høringen, finder du flere oplysninger i Kommissionens oplæg DeutschEnglishfrançais om initiative

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links