Навигационна пътека

Гражданите споделят мнения за новата гражданска инициатива - 11/11/2009

Подписани екземпляри на Договора от Лисабон ©ЕО

Скоро европейците ще могат по нов начин да искат от Комисията да действа по въпроси, които ги засягат. Но как ще функционира на практика новата гражданска инициатива?

Гражданската инициатива е една от многото промени, въвеждащи се с Договора от Лисабон, който влиза в сила след няколко седмици. Инициативата има за цел да направи Съюза още по-демократичен, като предостави на гражданите по-пряк начин за участие в изготвянето на политиките на ЕС.

Гражданите на ЕС вече могат да изпращат петиции до Европейския парламент и да гласуват на европейските парламентарни избори. До сега не съществува обаче официална процедура за пряко участие в изготвянето на политиките от страна на изпълнителната власт на ЕС - Европейската комисия.

Някои аспекти на гражданската инициатива все още трябва да бъдат оформени, поради което Комисията стартира обществено допитване English , за да получи мнението на гражданите преди да уточни окончателно формалностите.

Договорът дава възможност на гражданите да отправят искания към Комисията да предлага действия в области от правомощията на ЕС. В него се уточнява, че поне един милион граждани от „значителен“ брой държави-членки трябва да са подписали петицията. Редица въпроси от практическо значение обаче остават без отговор.

Например, колко държави представляват „значителен брой“? Колко подписа трябва да има от всяка от държавите, участващи в петицията? Каква трябва да бъде минималната възраст на подписалите и кой ще проверява подписите?

Откривайки допитването, комисар Маргот Валстрьом каза, че новият демократичен инструмент трябва да бъде „достъпен, прозрачен и лесен за използване“.

Ако желаете да участвате, можете да научите повече като прочетете последния документ на Комисията DeutschEnglishfrançais относно инициативата

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки