Sökväg

Sverige vid rodret - 01/07/2009

Swedish presidency logo © se2009.eu

Sverige tar över det roterande ordförandeskapet i EU under det kommande halvåret och prioriterar finanskrisen och klimatfrågorna.

Den 1 juli tog Sverige över ordförandeskapet i EU. Man hoppas bland annat kunna bekämpa lågkonjunkturen och bana väg för ett globalt klimatavtal i Köpenhamn.

Sverige prioriterar bland annat att samordna EU-ländernas strategier för budgetunderskotten som har skjutit i höjden i takt med att man satsat på tillväxt och stöd till bankerna.

Den ökade arbetslösheten gör att Sverige också vill lägga grunden till en ny strategi för att skapa tillväxt och sysselsättning under nästa årtionde. Den nuvarande strategin antogs 2000 och löper ut nästa år.

I samband med toppmötet i juni gav EU:s ledare stöd till kommissionens förslag om ökad tillsyn i finanssektorn. Sverige hoppas få igenom lagförslaget under sina sex månader vid rodret. Den svenska regeringen förbereder även EU:s ståndpunkt i samband med G20-mötet i september då världens tjugo mäktigaste ekonomier träffas.

Sveriges högsta prioritet är att nå en överenskommelse för hur man ska hantera klimatförändringarna vid FN-toppmötet i Köpenhamn i december. Statsminister Fredrik Reinfeldt säger att EU måste visa en enad front och ett europeiskt ledarskap för att nå en global lösning.

I förhandlingarna inför konferensen kommer Sverige att betona EU:s ställning angående minskade utsläpp av växthusgaser. Man kommer även att försöka nå en överenskommelse om att bevilja stöd till arbetet med global uppvärmning, särskilt i utvecklingsländerna.

Under sitt ordförandeskap vill Sverige se gemensamma insatser för föroreningarna i Östersjön English och man vill blåsa liv i regionens ekonomi som drabbats hårt av finanskrisen. Sverige planerar också att verka för en gemensam asylpolitik och ett EU-samarbete om invandring.

Sverige tar över i en tid av förändring och osäkerhet. Det nya EU-parlamentet börjar ta form efter valet i juni och en ny kommission ska tillsättas. I höst förväntas Irland hålla en andra folkomröstning om Lissabonfördraget . Irländarna röstade förra sommaren nej till fördraget vilket innebar en motgång för arbetet med att effektivisera beslutsfattandet i EU. Samtliga länder måste godkänna fördraget för att det ska träda i kraft.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar