Navigacijska pot

Švedska je prevzela krmilo Evropske unije - 01/07/2009

Logotip švedskega predsedstva © se2009.eu

Švedska bo naslednjih šest mesecev predsedovala Evropski uniji, med prednostne naloge pa je uvrstila gospodarsko obnovo in podnebne spremembe.

Švedska je 1. julija prevzela šestmesečno predsedovanje Evropski uniji, med katerim si bo prizadevala poiskati izhod iz recesije in utreti pot mednarodnim pogajanjem o podnebnih spremembah.

Med prednostnimi nalogami Švedske bo usklajevanje nacionalnih politik o proračunskem primanjkljaju, ki se je v državah članicah EU močno povečal, saj so vlade veliko sredstev namenile spodbujanju gospodarske rasti in pomoči bankam.

Brezposelnost v EU hitro raste, zato si bo Švedska prizadevala tudi za pripravo nove strategije za spodbujanje gospodarske rasti in ustvarjanje delovnih mest v naslednjem desetletju. Trenutna strategija, sprejeta leta 2000, se bo iztekla v prihodnjem letu.

Evropski voditelji so na junijskem zasedanju podprli predlog Evropske komisije o strožjem nadzoru nad finančno industrijo. Švedska upa, da ji bo v času svojega šestmesečnega predsedstva uspelo pripraviti vse potrebno za sprejetje ustrezne zakonodaje. Švedska vlada bo hkrati pripravila tudi uradno stališče Evropske unije za septembrsko zasedanje skupine G20.

Osrednja prednostna naloga švedskega predsedstva bo ambiciozen sporazum o boju proti podnebnim spremembam, ki naj bi ga sprejeli na decembrskem vrhu Združenih narodov v Københavnu. Predsednik vlade Fredrik Reinfeldt je dejal, da se moramo s podnebnimi spremembami spopasti na globalni ravni. „Da bi lahko dosegli ukrepanje na globalni ravni, mora Evropska unija še tesneje sodelovati in nastopati enotno.“

Na pogajanjih pred konferenco bo Švedska poskušala doseči dogovor o znatnem zmanjšanju emisij ogljikovega dioksida v državah EU. Hkrati si bo prizadevala za pridobitev soglasja o financiranju boja proti globalnem segrevanju, še posebej v državah v razvoju.

Švedska je vodenje EU prevzela v času institucionalnih sprememb in negotovosti. Po junijskih volitvah se počasi oblikuje nova sestava Evropskega parlamenta, sledilo pa ji bo imenovanje novih evropskih komisarjev. Na Irskem naj bi jeseni izvedli drugi referendum o Lizbonski pogodbi . Lani poleti so irski volivci pogodbo zavrnili in tako ohromili prizadevanja za večjo učinkovitost postopkov odločanja v EU. Preden bo pogodba stopila v veljavo, jo morajo ratificirati vse države.

V naslednjih šestih mesecih se bo Švedska pridružila prizadevanjem EU za boj proti onesnaženosti Baltskega morja English in oživitev gospodarstva v tej regiji, ki jo je močno prizadela gospodarska kriza. Zavzemala se bo tudi za skupno azilno politiko in sodelovanje držav EU na področju priseljevanja.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave