Cale de navigare

Suedia la cârma UE - 01/07/2009

Logoul preşedinţiei suedeze © se2009.eu

Suedia va deţine în următoarele şase luni preşedinţia Uniunii Europene, având ca priorităţi relansarea economică şi combaterea schimbărilor climatice.

Suedia a preluat, la 1 iulie 2009, preşedinţia Uniunii Europene, cu speranţa că va reuşi să scoată blocul comunitar din recesiunea economică şi să traseze calea către derularea cu succes a negocierilor internaţionale pe tema schimbărilor climatice.

Una dintre priorităţile preşedinţiei suedeze va fi coordonarea politicilor naţionale cu privire la deficitele bugetare, care s-au accentuat pe măsură ce ţările membre au efectuat cheltuieli considerabile pentru a menţine creşterea economică şi pentru a susţine băncile.

Pe fondul creşterii şomajului, Suedia doreşte să pună bazele unei noi strategii privind dezvoltarea economică şi crearea de noi locuri de muncă în următorii zece ani. Strategia actuală, adoptată în 2000, va expira anul viitor.

La întâlnirea din iunie, liderii europeni şi-au exprimat sprijinul în favoarea propunerilor Comisiei vizând consolidarea supravegherii industriei financiare. Suedia speră că legislaţia aferentă va fi aprobată pe durata preşedinţiei sale. Guvernul suedez va avea şi misiunea de a pregăti poziţia UE pentru reuniunea G20 din luna septembrie.

Însă, principala prioritate a Suediei va fi încheierea unui acord ambiţios în materie de combatere a schimbărilor climatice, cu ocazia summitului Naţiunilor Unite, programat să se desfăşoare la Copenhaga, în luna decembrie. Potrivit primului ministru suedez, Fredrik Reinfeldt, problema schimbărilor climatice necesită un răspuns global. „Trebuie să menţinem Uniunea Europeană unită şi să facem în aşa fel încât să obţinem acest răspuns global”, a subliniat oficialul suedez.

În cadrul negocierilor premergătoare conferinţei, Suedia va susţine poziţia UE favorabilă reducerii drastice a emisiilor de dioxid de carbon. De asemenea, va încerca să obţină un consens cu privire la finanţarea acţiunilor de combatere a încălzirii globale, în special în ţările în curs de dezvoltare.

Suedia preia preşedinţia UE într-o perioadă de nesiguranţă şi de schimbări la nivel instituţional. Un nou Parlament este pe cale să se configureze, ca urmare a alegerilor din iunie, şi se pregăteşte numirea unei noi Comisii. De asemenea, se aşteaptă ca Irlanda să organizeze, în toamna acestui an, un al doilea referendum pe tema Tratatului de la Lisabona . Vara trecută, alegătorii irlandezi au respins Tratatul, dând astfel o grea lovitură eforturilor UE de simplificare a procesului de luare a deciziilor. Pentru a intra în vigoare, Tratatul trebuie să fie ratificat de toate statele membre.

În următoarele şase luni, Suedia va sprijini eforturile UE de reducere a poluării în regiunea Mării Baltice English şi de relansare a economiei în această zonă grav afectată de criza financiară. În plus, Suedia îşi propune să promoveze o politică comună în materie de azil şi să consolideze cooperarea UE în domeniul imigrării.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile