Kruimelpad

Zweden aan het roer - 01/07/2009

Het logo van het Zweedse voorzitterschap © se2009.eu

Zweden neemt voor zes maanden het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie op zich. Economisch herstel en klimaatverandering staan bovenaan de agenda.

Op 1 juli heeft Zweden het roer overgenomen en de steven gericht naar een uitweg uit de recessie en goede internationale afspraken over klimaatverandering.

Een van de prioriteiten van de nieuwe voorzitter is een betere coördinatie van de aanpak door de EU-landen van hun begrotingstekorten. Die tekorten zijn enorm opgelopen door alle nationale maatregelen om de groei te stimuleren en banken te redden.

Nu de werkloosheid toeneemt, wil Zweden ook de basis leggen voor een nieuwe strategie om de komende tien jaar extra groei en banen te scheppen. De huidige strategie, die in 2000 is afgesproken, loopt volgende jaar af.

Op hun top in juni hebben de EU-leiders zich achter het voorstel van de Commissie geschaard voor strenger toezicht op de financiële sector. Zweden hoopt de nodige wetgeving nog binnen de zes maanden rond te krijgen. Ook zal de Zweedse regering het standpunt van de EU voor de bijeenkomst van de G-20 in september op papier zetten.

Maar de topprioriteit van de nieuwe EU-voorzitter is een ambitieuze overeenkomst voor de strijd tegen de klimaatverandering op de VN-top in Kopenhagen in december. Premier Fredrik Reinfeldt zei dat de klimaatverandering om wereldwijde maatregelen vraagt. "We moeten als Europese Unie eensgezind het voortouw nemen om tot zo'n wereldwijde oplossing te komen."

Bij de onderhandelingen in de aanloop naar deze conferentie zal Zweden namens de EU aandringen op een drastische verlaging van de CO2-uitstoot. Ook zal Zweden proberen een consensus te bereiken over de vraag hoe alle maatregelen, vooral in ontwikkelingslanden, moeten worden gefinancierd.

Zweden komt aan het roer in een tijd van institutionele veranderingen en onzekerheid. Na de verkiezingen in juni krijgt het nieuwe Europees Parlement langzaamaan vorm, en er moet een nieuwe Commissie worden benoemd. Ierland zal naar verwachting dit najaar een tweede referendum over het Verdrag van Lissabon houden. Vorige zomer hebben de Ieren dat verdrag nog verworpen, wat een zware klap was voor de inspanningen van de EU om de besluitvorming te stroomlijnen. Het verdrag kan pas in werking treden als alle landen het ratificeren.

In de komende zes maanden wil Zweden dat de EU gezamenlijk de vervuiling in de Oostzee English te lijf gaat en er de economische bedrijvigheid nieuw leven inblaast. De regio heeft zwaar te lijden onder de gevolgen van de crisis. Tot slot wil Zweden werken aan een gemeenschappelijk asielbeleid en samenwerking tussen EU-landen bij de opvang van migranten.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links