Navigációs útvonal

Svédország veszi át a kormányrudat - 01/07/2009

A svéd elnökség logója © se2009.eu

A következő hat hónapra Svédország veszi át az Európai Unió soros elnöki tisztét; napirendjén a gazdasági fellendülés és az éghajlatváltozás szerepel

Július 1-jétől kezdődően Svédország veszi át az Európai Unió soros elnöki tisztét, és a remények szerint kivezeti majd a kontinenst a recesszióból, és sikerre viszi majd az éghajlatváltozásról szóló nemzetközi tárgyalásokat.

Svédország legfőbb célkitűzései közé tartozik az, hogy összehangolja az államháztartási hiányra vonatkozó tagállami szakpolitikákat. A gazdaság serkentését és a bankok megerősítését célzó tagállami kiadások nyomán rendkívül megnőtt a tagállamok deficitje.

A növekvő munkanélküliség közepette Svédország a növekedést és munkahelyteremtést célzó új stratégia alapjait kívánja lefektetni, amely a következő évtizedre szólna. A jelenlegi stratégiát 2000-ben fogadták el, és 2010-ig tart.

Az Unió vezetői a júniusi találkozójukkor támogatták a pénzügyi ágazat felügyeletének szigorítását célzó bizottsági javaslatokat. Svédország azt reméli, hogy hat hónapos elnöksége alatt sikerül tető alá hoznia a vonatkozó jogszabályt. A svéd kormány ezen kívül kidolgozza majd a 20 gazdasági hatalom (G 20-ak) csoportjának szeptemberi találkozóján képviselendő uniós álláspontot is.

Azonban a svédek fő célkitűzése az, hogy az éghajlatváltozás kezeléséről nagyratörő megállapodás jöjjön létre az ENSZ konferenciáján, amelynek 2009 decemberében Koppenhága ad majd otthont. Fredrik Reinfeldt miniszterelnök kijelentette, hogy az éghajlatváltozás problémáját csak az egész világra kiterjedő, átfogó módon lehet kezelni. „Együtt kell cselekednünk Európában, és az Európai Uniónak vezető szerepet kell játszania abban, hogy megszülessen ez a világszintű válasz.”

A konferenciát megelőző tárgyalások során Svédország erőteljesen fogja képviselni a szén-dioxid-kibocsátások drasztikus csökkentését szorgalmazó európai álláspontot. Megpróbál majd egyezségre jutni arról is, hogy ki finanszírozza majd a globális felmelegedés elleni küzdelmet, különösen a fejlődő országokban.

Svédország olyan időpontban veszi át az elnökságet, amelyet intézményi változások és bizonytalanság jellemez. A júniusi választások nyomán új parlament áll fel, és új Bizottság kinevezésére is sor kerül majd. Írország a tervek szerint augusztusban újabb referendumot tart a Lisszaboni Szerződésről . Az ír szavazók tavaly nyáron elutasították a szerződést, és ezzel súlyos csapást mértek az európai döntéshozás egyszerűsítését célzó erőfeszítésekre. Ahhoz, hogy a szerződés hatályba lépjen, minden országnak ratifikálnia kell azt.

Az elkövetkező hat hónap során Svédország arra törekszik, hogy közös uniós erőfeszítésekre kerüljön sor a Balti-tenger English szennyezésének csökkentése és a régió gazdasági tevékenységének újjáélesztése céljából. A térséget súlyosan érintette a pénzügyi válság. Svédország mindezeken túl tenni kíván még a közös menekültügyi politika érdekében is, és fokozni szeretné a bevándorlás terén folyó együttműködést.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek