Navigointipolku

Ruotsi tarttui EU:n ohjaksiin - 01/07/2009

Ruotsin puheenjohtajakauden logo © se2009.eu

Ruotsin puheenjohtajakauden keskeisiä teemoja ovat talouden elvyttäminen ja ilmastonmuutoksen torjunta.

Ruotsi aloitti puolivuotisen EU-puheenjohtajuutensa 1.heinäkuuta. Sen tavoitteisiin kuuluu luotsata EU pois taantumasta ja panostaa siihen, että kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa päästäisiin onnistuneeseen tulokseen.

Talouskriisin aikana EU-maat ovat käyttäneet huomattavia summia kasvun edistämiseen ja pankkien tukemiseen, mikä on monessa maassa johtanut talousarviovajeeseen. Ruotsi pitää tärkeänä koordinoida jäsenmaiden kansallisia toimia tällä saralla.

Työttömyyden kasvun vuoksi Ruotsi haluaa myös luoda perustan ensi vuosikymmenen kasvu- ja työllisyysstrategialle. Nykyinen strategia hyväksyttiin vuonna 2000, ja kausi päättyy ensi vuonna.

EU-maiden johtajat antoivat kesäkuun kokouksessaan tukensa komission ehdotukselle rahoitusalan valvonnan tiukentamisesta. Ruotsi toivoo saavansa tarvittavat säädökset hyväksytyiksi puheenjohtajakaudellaan. Ruotsin hallitus aikoo myös valmistella EU:n kannan syyskuussa pidettävään G-20-ryhmän kokoukseen.

Ruotsi pitää tärkeimpänä tavoitteenaan kuitenkin sitä, että joulukuussa Kööpenhaminassa pidettävässä YK:n huippukokouksessa päästään sopuun ilmastonmuutoksen torjunnasta. Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt on todennut ilmastonmuutoksen edellyttävän maailmanlaajuista yhteistyötä. "Euroopan unionin on pysyttävä yhtenäisenä ja otettava johtava rooli tämän maailmanlaajuisen ongelman ratkaisemisessa."

Ilmastokonferenssia edeltävissä neuvotteluissa Ruotsi ajaa EU:n esitystä hiilidioksidipäästöjen tuntuvasta pienentämisestä. Se pyrkii myös löytämään yhteisymmärryksen ilmastonmuutoksen torjunnan rahoittamisesta etenkin kehitysmaissa.

Ruotsin kausi alkaa institutionaalisten muutosten ja epävarmuuden keskellä. Uusi Euroopan parlamentti on aloittamassa toimintaansa kesäkuisten vaalien jälkeen, ja syksyllä valitaan uudet komissaarit. Irlannin odotetaan järjestävän syksyllä uuden kansanäänestyksen Lissabonin sopimuksesta . Viime kesänä irlantilaiset äänestivät sopimusta vastaan, mikä vaikeutti pyrkimyksiä yksinkertaistaa EU-päätöksentekoa. Lissabonin sopimus tulee voimaan vasta, kun kaikki maat ovat sen ratifioineet.

Myös Itämeri-strategia English on keskeisessä asemassa Ruotsin asialistalla. Strategialla pyritään Itämeren ympäristön tilan parantamiseen ja rahoituskriisin rajusti koetteleman alueen talouselämän elvyttämiseen. Ruotsi aikoo myös edistää yhteistä turvapaikkapolitiikkaa ja EU:n yhteistyötä maahanmuuttokysymyksissä.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä