Навигационна пътека

Швеция на волана - 01/07/2009

Лого на шведското председателство © se2009.eu

Швеция поема ротационното шестмесечно председателство на Европейския съюз с икономическо възстановяване и изменение на климата в своята програма.

На 1 юли Швеция поема председателството на Европейския съюз, като се надява да го измъкне от рецесията и да постави добри основи за успешни международни преговори в областта на изменението на климата.

Един от приоритетите на Швеция ще бъде координацията на националните политики за бюджетния дефицит, нараснал значително в резултат на разходите, които направиха европейските държави за поддържане на растежа и укрепване на банките.

В условията на нарастваща безработица, Швеция би желала също да постави основите на нова стратегия за растеж и заетост през идното десетилетие. Срокът на настоящата стратегия, приета през 2000 г., изтича следващата година.

На срещата си през юни лидерите на ЕС подкрепиха предложението на Комисията за засилен надзор на финансовия сектор. Швеция се надява съответното законодателство да бъде прието по време на нейното шестмесечно председателство. Освен това шведското правителство ще изготви позицията на ЕС за срещата на групата на 20-те най-развити икономики през септември.

Като свой водещ приоритет обаче Швеция определя гарантирането на амбициозно споразумение за борба с изменението на климата на срещата на ООН в Копенхаген през декември. Министър-председателят Фредрик Рейнфелд заяви, че за изменението на климата е нужен глобален отговор. „Необходимо е Европейският съюз да има единна позиция и да поеме лидерството към намиране на този глобален отговор.“

На преговори преди конференцията Швеция ще настоява ЕС да намали значително емисиите си на въглероден двуокис. Тя ще се опита да постигне и консенсус по отношение на финансирането на борбата срещу глобалното затопляне, особено в развиващите се страни.

Швеция поема председателството във време на институционални промени и несигурност. Формира се нов парламент в резултат на изборите през юни, а скоро ще бъдат назначени и нови европейски комисари. Очаква се през есента Ирландия да проведе втори референдум за Договора от Лисабон . Миналото лято ирландските избиратели отхвърлиха договора и нанесоха удар върху опитите за опростяване на процеса за вземане на решения в ЕС. За да влезе в сила, е необходимо договорът да бъде ратифициран от всички държави.

Швеция желае съвместни европейски действия през следващите шест месеца за справяне със замърсяването в Балтийско море English и съживяване на икономическата дейност в региона, засегнат сериозно от финансовата криза. Швеция възнамерява също да насърчава единната политика за предоставяне на убежище и сътрудничеството на ЕС в областта на имиграцията.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки