Sökväg

Vägen öppen för ny folkomröstning på Irland - 19/06/2009

EU-ledarna samlade kring ett bord vid toppmötet ©EC

Diskussionerna om Lissabonfördraget och finanstillsynen dominerade det senaste EU-toppmötet. Irland fick garantier som banar väg för en ny folkomröstning om fördraget i höst.

Irland fick under toppmötet rättsliga garantier för sin nationella suveränitet. Därmed ligger vägen öppen för en ny irländsk folkomröstning om Lissabonfördraget.

På det första toppmötet sedan Europaparlamentsvalet tidigare i juni gav EU-ledarna också sitt stöd till ett återval av José Manuel Barroso DeutschEnglishfrançaisportuguês som EU-kommissionens ordförande för ytterligare en mandatperiod. Ledarna enades också om en tillsyn av finanssektorn på EU-nivå.

På dagordningen stod även ekonomiska återhämtningsinsatser, förberedelser inför den kommande klimatkonferensen i Köpenhamn och illegal invandring.

EU krävde också på nytt att Burmas oppositionsledare Aung San Suu Kyi, som tillbringade sin 64-årsdag i husarrest, ska släppas.

Irland fick juridiskt bindande garantier för att Lissabonfördraget inte kommer att påverka landets militära neutralitet eller dess skatte- och abortlagstiftning. Man tror att det var dessa frågor som fick irländarna att säga nej i folkomröstningen förra sommaren. Garantierna var Irlands villkor för att hålla en ny folkomröstning i höst.

Lissabonfördraget ska rationalisera EU:s beslutsprocess, som blivit mer tungrodd sedan den senaste utvidgningen. Alla 27 EU-länder måste dock godkänna fördraget för att det ska kunna träda i kraft.

I fråga om finanskrisen enades EU-ledarna om att införa ett europeiskt system för att förhindra en ny global ekonomisk kris. Två nya organ införs: ett som ska övervaka systemhot mot den finansiella stabiliteten och ett som ska säkra sunda finanser på företagsnivå.

Toppmötet ställde sig också bakom kommissionens förslag om att öronmärka 19 miljarder euro till att bekämpa den stigande arbetslösheten. Ledarna var överens om att den ekonomiska återhämtningsplanen ger resultat, men att det behövs fler åtgärder för att hjälpa den haltande finanssektorn.

På klimatområdet enades man om att alla länder, förutom de fattigaste, ska vara med och finansiera kampen mot den globala uppvärmningen i utvecklingsländerna. EU-ledarna efterlyste också fler initiativ mot illegal invandring, bl.a. skärpt gränskontroll.

Kommissionens ordförande José Manuel Barroso informerade också ledarna om kommissionens insatser för att förhindra ett nytt avbrott i gasleveranserna från Ryssland. Han menar att en ny kris skulle kunna inträffa om bara några veckor.

 

Slutsatser från toppmötet

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar