Navigacijska pot

Nazaj na volišča - 19/06/2009

Voditelji za mizo na vrhu ©EC

Na vrhu EU je beseda tekla predvsem o Lizbonski pogodbi in finančnem nadzoru.

Voditelji Evropske unije so Irski podelili pravna jamstva o nacionalni suverenosti in s tem omogočili drugo glasovanje o Lizbonski pogodbi na Irskem.

Voditelji držav in vlad, ki so se sestali prvič po letošnjih evropskih volitvah v juniju, so predsednika Barroso predlagali DeutschEnglishfrançaisportuguês za še en mandat predsednika Evropske komisije in se dogovorili o nadzoru nad finančno industrijo na evropski ravni.

Dotaknili so se tudi prizadevanj za gospodarsko obnovo, priprav za prihodnjo mednarodno konferenco o podnebnih spremembah v Københavnu in nezakonitega priseljevanja.

EU je oblasti v Myanmaru ponovno pozvala k osvoboditvi vodje opozicije Aung San Suu Kyi, ki je v priporu pravkar dopolnila 64 let.

Irska je dobila pravno zavezujoča zagotovila, da pogodba ne bo ogrozila njene vojaške nevtralnosti ali kršila njenih pravic do določanja davkov in sprejemanja politik v zvezi z etičnimi vprašanji, kot je splav. Vsa ta vprašanja naj bi bila razlog za neuspeh referenduma lani poleti. Ta jamstva je Irska zahtevala kot pogoj za novo glasovanje to jesen.

Z Lizbonsko pogodbo želi EU racionalizirati postopke odločanja, ki so po širitvi EU postali težko obvladljivi. Da bi pogodba začela veljati, jo mora ratificirati vseh 27 držav članic.

V hitrem pregledu finančnega nadzora so se voditelji EU dogovorili o oblikovanju evropskega sistema za preprečevanje ponovne svetovne gospodarske krize. Pri tem bosta sodelovala dva organa: eden za nadzor splošnih groženj finančni stabilnosti in drugi za zagotavljanje finančne stabilnosti na ravni posameznih podjetij.

Voditelji so sprejeli tudi predlog Evropske komisije, ki predvideva odobritev 19 milijard evrov sredstev po skrajšanem postopku za boj proti vedno višji brezposelnosti. Prizadevanja za gospodarsko obnovo naj bi bila učinkovita, vendar pa bodo morda potrebni dodatni ukrepi za pomoč finančnemu sektorju.

V zvezi s podnebnimi spremembami so se voditelji strinjali, da bi morale vse države razen najrevnejših financirati boj proti globalnemu segrevanju v državah v razvoju. Hkrati so pozvali k večjim prizadevanjem za boj proti nezakonitemu priseljevanju, vključno s poostrenim mejnim nadzorom.

Predsednik Barroso je voditelje seznanil o svojih prizadevanjih za preprečitev ponovnih težav pri ruski oskrbi s plinom, saj bi lahko do krize po njegovih besedah prišlo že v nekaj tednih in ne šele mesecih.

 

Zaključki vrha

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave