Kruimelpad

Ierland weer naar de stembus - 19/06/2009

EU-leiders rond de tafel op de EU-top ©EC

De EU-top stond vooral in het teken van het Verdrag van Lissabon en scherper toezicht op de financiële sector.

De EU-leiders hebben Ierland juridische garanties gegeven over de nationale soevereiniteit, waardoor de weg vrij is voor een tweede Ierse referendum over het Verdrag van Lissabon.

Tijdens hun eerste bijeenkomst sinds de Europese verkiezingen in juni hebben de staatshoofden en regeringsleiders Barroso voorgedragen DeutschEnglishfrançaisportuguês voor een tweede ambtstermijn als Commissievoorzitter. Bovendien hebben ze afspraken gemaakt over toezicht op de financiële sector op Europees niveau.

Ze spraken ook over economische herstelplannen, de voorbereiding van de klimaatconferentie van Kopenhagen en illegale immigratie.

Verder riep de EU opnieuw op tot de vrijlating van de Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi, die haar 64ste verjaardag in gevangenschap heeft moeten vieren.

Ierland heeft zwart op wit gekregen dat het Verdrag van Lissabon geen afbreuk zal doen aan zijn militaire neutraliteit, belastingwetgeving of beleid voor ethisch gevoelige kwesties, zoals abortus. Juist dat waren de struikelblokken waardoor het Verdrag bij het Ierse referendum vorige zomer is afgewezen. Ierland had dergelijke garanties als voorwaarde gesteld voor de organisatie van een nieuw referendum in het najaar.

Het Verdrag van Lissabon is bedoeld om de Europese besluitvorming te stroomlijnen. Geen overbodige luxe in een EU met inmiddels 27 lidstaten. Het verdrag treedt echter pas in werking als al die landen het goedkeuren.

De EU-leiders willen zo snel mogelijk beter toezicht op de financiële sector en hebben afspraken gemaakt over een Europees systeem dat een nieuwe wereldwijde economische crisis moet voorkomen. Er komen twee nieuwe toezichtsinstanties: een eerste om bedreigingen voor de stabiliteit van het financiële systeem als geheel in de gaten te houden, en een tweede om de financiële gezondheid van afzonderlijke ondernemingen te controleren.

De Raad heeft ook zijn goedkeuring gegeven aan een voorstel van de Commissie om snel 19 miljard uit te trekken voor de strijd tegen de toenemende werkloosheid. De leiders zeiden dat de economische herstelpogingen wel aanslaan maar dat er waarschijnlijk nog meer nodig is om de problemen in de financiële sector te helpen oplossen.

Over de klimaatverandering waren de regeringsleiders het eens: alle landen, op de armste na, moeten meebetalen aan de bestrijding van de klimaatverandering in de ontwikkelingslanden. Verder wilden de politici dat er meer gebeurt tegen illegale immigratie, onder andere strengere grenscontroles.

Voorzitter Barroso briefte de EU-leiders ook over zijn pogingen om een dreigende nieuwe onderbreking van de gastoevoer uit Rusland te voorkomen.

 

Conclusies van de EU-top

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links