Διαδρομή πλοήγησης

Η Ιρλανδία ξανά στις κάλπες - 19/06/2009

Οι ηγέτες συνεδριάζουν κατά τη σύνοδο κορυφής ©EC

Η Συνθήκη της Λισαβόνας και η χρηματοπιστωτική εποπτεία κυριάρχησαν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ

Οι ηγέτες της ΕΕ παραχώρησαν στην Ιρλανδία νομικές εγγυήσεις για την εθνική κυριαρχία της, προλειαίνοντας το έδαφος ενόψει του δεύτερου ιρλανδικού δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Κατά την πρώτη συνάντησή τους μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές των αρχών Ιουνίου, οι αρχηγοί κρατών επέλεξαν τον πρόεδρο Μπαρόζο DeutschEnglishfrançaisportuguês για μια δεύτερη θητεία στο τιμόνι της Επιτροπής και συμφώνησαν να εγκαθιδρύσουν ένα σύστημα εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη σύνοδο κορυφής συζητήθηκαν επίσης οι προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης, οι προετοιμασίες ενόψει της διεθνούς διάσκεψης της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή και η λαθρομετανάστευση.

Εξάλλου, η ΕΕ επανέλαβε την έκκλησή της για απελευθέρωση της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης της Μυανμάρ Αουνγκ Σαν Σούου Κίι, η οποία έκλεισε το 64ο έτος της ηλικίας της στη φυλακή.

Η Ιρλανδία έλαβε νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ότι η Συνθήκη δεν θα επηρεάσει τη στρατιωτική της ουδετερότητα ούτε το δικαίωμά της να επιβάλλει φόρους και να διαμορφώνει πολιτική σε θέματα ηθικής, όπως π.χ. οι αμβλώσεις. Οι λόγοι αυτοί, ως γνωστόν, οδήγησαν στο αρνητικό αποτέλεσμα του σχετικού δημοψηφίσματος πέρυσι το καλοκαίρι. Και οι εγγυήσεις αυτές ήταν οι όροι της Ιρλανδίας για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος το φθινόπωρο.

Η Συνθήκη της Λισαβόνας σκοπό έχει να διευκολύνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, η οποία έγινε πιο δυσχερής μετά τη διεύρυνση της ΕΕ. Θα πρέπει όμως να εγκριθεί και από τα 27 κράτη μέλη για να τεθεί σε ισχύ.

Προχωρώντας με αποφασιστικά βήματα στο θέμα της χρηματοπιστωτικής εποπτείας, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να εγκαθιδρύσουν ένα ευρωπαϊκό σύστημα για την αποτροπή μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Το σύστημα αυτό προβλέπει τη δημιουργία δύο νέων οργάνων: το ένα θα παρακολουθεί τους κινδύνους που τυχόν απειλούν τη σταθερότητα του συνόλου του χρηματοπιστωτικού συστήματος και το άλλο θα μεριμνά για την καλή οικονομική κατάσταση των μεμονωμένων επιχειρήσεων.

Η σύνοδος ενέκρινε επίσης πρόταση της Επιτροπής για την ταχεία χορήγηση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 19 δις ευρώ για την αναχαίτιση της διαρκώς αυξανόμενης ανεργίας. Οι ηγέτες δήλωσαν ότι, μολονότι οι προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης άρχισαν ν' αποδίδουν καρπούς, ενδέχεται να χρειαστεί η λήψη και άλλων μέτρων για την αντιμετώπιση των πιεστικών προβλημάτων του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Σχετικά με την κλιματική αλλαγή, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι όλες οι χώρες - εκτός από τις φτωχότερες - οφείλουν να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση των μέτρων κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τέλος, ζήτησαν να ενταθούν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, κυρίως με αυστηρότερους ελέγχους των συνόρων.

Ο πρόεδρος Μπαρόζο ενημέρωσε τους ηγέτες για τις προσπάθειές του με σκοπό την αποτροπή μιας νέας διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι μια νέα κρίση θα μπορούσε να ξεσπάσει "μετά από μερικές εβδομάδες, και όχι μήνες".

 

Συμπεράσματα της συνόδου κορυφής

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι