Sti

Vejen banet for ny irsk folkeafstemning - 19/06/2009

Stats- og regeringschefer siddende omkring et bord på topmødet ©EF

Lissabontraktaten og finanstilsynet dominerer drøftelserne på EU-topmøde.

EU's stats- og regeringschefer har givet Irland særlige garantier for landets nationale suverænitet. Dermed er vejen banet for en ny irsk folkeafstemning om Lissabontraktaten.

På det første topmøde siden EU-valget tidligere på måneden gav stats- og regeringscheferne grønt lys til kommissionsformand Barroso DeutschEnglishfrançaisportuguês og indstillede ham til at lede Kommissionen i endnu fem år. Man blev desuden enig om, at der er brug for et fælleseuropæisk tilsyn med finanssektoren.

På dagsordenen stod også den økonomiske genopretningsplan, forberedelserne til den kommende klimakonference i København og ulovlig indvandring.

EU krævede på ny, at Myanmars oppositionsleder, Aung San Suu Kyi, som tilbragte sin 64-års fødselsdag i husarrest, skal løslades.

Irland fik juridisk bindende garantier for, at traktaten ikke vil underminere landets militære neutralitet eller krænke dets ret til selv at bestemme sin politik om skat og etiske spørgsmål som f.eks. abort. Det var nogle af de bekymringer, der menes at være grunden til det irske nej ved folkeafstemningen sidste sommer. Garantierne var Irlands betingelse for at holde en ny folkeafstemning til efteråret.

Lissabontraktaten skal strømline beslutningsprocessen, som er blevet noget tungere siden den seneste udvidelse. Alle 27 medlemslande skal godkende traktaten, før den kan træde i kraft.

På baggrund af finanskrisen blev stats- og regeringscheferne enige om at indføre et europæisk system, der kan hjælpe med at undgå en ny international økonomisk krise. Modellen omfatter to nye organer: et, der skal overvåge trusler mod den overordnede finansielle stabilitet, og et andet, der skal sikre virksomhedernes soliditet.

Topmødet bakkede også op om Kommissionens forslag om at frigøre 19 milliarder euro fra EU's budget. Pengene skal bruges til at bekæmpe den stigende ledighed. Der var enighed om, at den økonomiske genopretningsplan giver resultater, men at der formentlig er behov for flere hjælpetiltag til den skrantende finanssektor.

På klimaområdet blev man enig om, at alle lande, bortset fra de fattigste, skal være med til at finansiere kampen mod global opvarmning i udviklingslandene. Topmødet efterlyste flere initiativer mod ulovlig indvandring, bl.a. en strammere grænsekontrol.

Kommissionsformand Barroso orienterede også stats- og regeringscheferne om Kommissionens indsats for at undgå en ny afbrydelse af de russiske gasforsyninger til de enkelte lande. Han sagde, at en krise kan blive en realitet om "uger, ikke måneder".

 

Topmødekonklusioner

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links