Навигационна пътека

Отново пред избирателните урни - 19/06/2009

Лидерите около маса по време на срещата на върха ©EC

Договорът от Лисабон и финансовият надзор - основни теми по време на срещата на върха на ЕС

Лидерите на ЕС предоставиха на Ирландия правни гаранции за националния ѝ суверенитет, разчиствайки пътя за провеждането на втори референдум за Договора от Лисабон.

По време на първата си среща след европейските избори през юни държавните глави също така номинираха Барозу DeutschEnglishfrançaisportuguês за втори мандат като председател на Комисията и се споразумяха за общ европейски надзор на финансовия сектор.

Сред другите обсъждани теми бяха усилията за икономическо възстановяване, подготовката за предстоящата международна конференция за изменението на климата, която ще се проведе в Копенхаген, и нелегалната имиграция.

ЕС също така отново призова за освобождаването на лидера на опозицията в Мианмар Аун Сан Су Чжи, която прекара 64-ия си рожден ден в затвора.

Ирландия получи правно обвързващи гаранции, че договорът няма да накърни военния ѝ неутралитет или да наруши правото ѝ да налага данъци и да определя политиката по етични въпроси, като например абортите. Това са притесненията, за които се счита, че бяха причина за отхвърлянето на Договора на референдума миналото лято. Получаването на гаранциите бе условието на Ирландия да проведе нов референдум през есента.

Целта на Договора от Лисабон е да опрости процеса на вземане на решения в Европа, който стана по-тромав след разширяването на ЕС. Всички 27 страни членки трябва да одобрят договора, за да може той да влезе в сила.

Преминавайки бързо към финансовия надзор, лидерите на ЕС се споразумяха за създаването на европейска система с цел предотвратяване на друга световна икономическа криза. Системата включва два нови органа - един, който ще следи за заплахи за финансовата стабилност на системата, и друг, който ще отговаря за финансовата стабилност на ниво фирми.

Срещата на върха подкрепи и предложение на Комисията за ускорено изразходване на 19 млрд. евро от средствата на ЕС, за да се овладее растящата безработица. Лидерите заявиха, че усилията за икономическо възстановяване дават резултат, но може да се наложи приемането на по-нататъшни мерки в помощ на изпитващия затруднения финансов сектор.

По въпроса за изменението на климата лидерите постигнаха съгласие, че всички страни, с изключение на най-бедните, трябва да участват във финансирането на мерките за борба с глобалното затопляне в развиващите се страни. По време на срещата бе отправен призив за повече усилия в борбата с нелегалната имиграция, включително за по-стриктен граничен контрол.

Председателят Барозу също така осведоми лидерите за усилията си да избегне ново нарушаване на доставките на природен газ от Русия, заявявайки, че от нова криза може би ни делят „седмици, а не месеци“.

 

Заключения от срещата на върха

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки