Sökväg

Ett nytt Europaparlament har valts - 08/06/2009

Parlamentsledamöter som bevakar valresultaten © EC

Framtidsfrågor gäller den ekonomiska och finansiella krisen, Lissabonfördraget och klimatförändringen.

Den konservativa gruppen för Europeiska folkpartiet har befäst sin ställning som Europaparlamentets största block. Resultaten från EU-valet den 4–7 juni visar att mitten- och högerpartierna har gått stärkta ur valet i några av EU:s större länder, bland annat Frankrike, Italien, Polen och Spanien.

Den socialdemokratiska gruppen har förlorat mark men ändå lyckats säkra en god andra plats med betryggande avstånd till de liberala demokraterna. De gröna har fått fler mandat och knappar in på de liberala demokraterna.

Europaparlamentet med sina 736 ledamöter kommer att vara med och bestämma sammansättningen av nästa EU-kommission. Det kommer dessutom att påverka de nya rollerna för EU:s ordförande och EU:s utrikespolitiska chef, förutsatt att Irland röstar ja till Lissabonfördraget senare i år.

Parlamentsledamöterna kommer också att påverka förhandlingarna om ett internationellt klimatavtal. Bland andra frågor som väntas hamna på parlamentets bord den närmaste tiden finns också en nyreglering av finansmarknaderna för att förebygga fler kriser.

Runt 388 miljoner människor var valberättigade. Valdeltagandet låg under 44 %, vilket är mindre än tidigare.

Kommissionens ordförande José Manuel Barroso tackade väljarna för att de sagt sitt om EU:s politiska framtid. ”Överlag måste resultaten ses som en seger för de partier och kandidater som ställer sig bakom den europeiska integrationen och vill se ett EU som tar sig an vanliga människors problem”, kommenterade han.

 

EU-valet 2009 – resultaten i detalj

Europaparlamentets framtidsfrågor

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar