Navigacijska pot

Izvoljeni so novi evropski poslanci - 08/06/2009

Evroposlanci spremljajo rezultate volitev © EC

Kaj čaka novi parlament: finančna in gospodarska kriza, Lizbonska pogodba in podnebne spremembe.

Konzervativna Evropska ljudska stranka je ohranila svoj položaj največje strankarske skupine v Evropskem parlamentu. Rezultati volitev, ki so potekale med 4. in 7. junijem po vsej Evropski uniji, kažejo, da so desnosredinske stranke pridobile veliko glasov v nekaterih večjih državah EU, denimo Franciji, Italiji, Španiji in na Poljskem.

Skupina socialistov se je sicer odrezala slabše kot na prejšnjih volitvah, vendar ostaja na drugem mestu pred liberalnimi demokrati. Zeleni so osvojili nova mesta v parlamentu in tako zmanjšali razliko za liberalnimi demokrati.

Evropski parlament, v katerem bo sedelo 736 predstavnikov državljanov, bo odločal o sestavi naslednje Evropske komisije. Če bodo na Irskem v drugi polovici leta potrdili Lizbonsko pogodbo, bo imel parlament več besede tudi pri odločanju o kandidatih za predsednika in zunanjega ministra EU.

Evroposlanci bodo sodelovali pri pogajanjih o mednarodnem sporazumu o podnebnih spremembah. Med vprašanji, s katerimi se bodo morali spopasti, bo še nova finančna uredba, namenjena preprečevanju gospodarske krize v prihodnje.

Od približno 388 milijonov prebivalcev z volilno pravico jih je svoj glas oddalo manj kot 44 %, kar je najmanj doslej.

Predsednik Komisije José Manuel Barroso se je volivcem zahvalil za izraženo mnenje o politični prihodnosti EU. „Na splošno so rezultati nedvomna zmaga za tiste stranke in kandidate, ki podpirajo evropski projekt in želijo, da Evropska unija ponuja rešitev za vsakdanje težave evropskih državljanov,“ je dejal Barroso.

 

Evropske volitve 2009: podrobni rezultati

Evropski parlament: pogled naprej

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave