Kruimelpad

Nieuw parlement gekozen - 08/06/2009

EP-leden volgen de verkiezingsuitslagen © EC

Het nieuwe parlement staat voor grote uitdagingen: de financieeleconomische crisis, het Lissabonverdrag en de klimaatverandering.

De conservatieve Europese Volkspartij blijft de grootste formatie in het Europees Parlement. Uit de verkiezingsuitslag blijkt dat centrum-rechts in enkele grote landen, waaronder Frankrijk, Italië, Spanje en Polen, forse winst heeft geboekt.

De socialisten hebben weliswaar terrein prijs moeten geven, maar blijven op de tweede plaats, ruim voor de liberaal-democraten. De groenen krijgen er zetels bij en lopen een deel van hun achterstand op de liberaal-democraten in.

Het nieuwe parlement met zijn 736 leden krijgt inspraak in de benoeming van de volgende Europese Commissie en ook in die van de EU-voorzitter en de EU-buitenlandcoördinator, als de Ierse bevolking bij het referendum later dit jaar tenminste ja zegt tegen het Lissabonverdrag.

De EP-leden moeten ook richting geven aan de onderhandelingen over een internationaal klimaatverdrag. Daarnaast zullen zij zich in de komende maanden moeten uitspreken over een nieuwe financiële verordening die een nieuwe crisis moet helpen voorkomen.

Ongeveer 388 miljoen mensen mochten aan deze verkiezingen meedoen. Maar met nog geen 44% was de opkomst lager dan bij vorige verkiezingen.

Commissievoorzitter Barroso bedankte de stemmers voor het geven van hun mening over de politieke toekomst van de EU. "Al met al wijst de uitslag op een onmiskenbare overwinning van partijen en kandidaten die Europa een warm hart toedragen en die willen dat de Europese Unie helpt hun dagelijkse problemen op te lossen," aldus Barroso.

 

Europese verkiezingen 2009 – gedetailleerde resultaten

Europees Parlement: uitdagingen

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links