Navigointipolku

Uudet mepit valittu - 08/06/2009

Meppejä seuraamassa vaalitulosten julkistamista © EC

Rahoitus- ja talouskriisi sekä ilmastonmuutos ovat uusien meppien asialistan kärjessä.

Konservatiivinen EPP-ED-ryhmä säilytti asemansa Euroopan parlamentin suurimpana poliittisena ryhmänä. Kesäkuun 4.–7. päivinä järjestettyjen vaalien tulos osoittaa, että keskustaoikeisto on selkeästi lisännyt kannatustaan monissa suurissa EU-maissa kuten Ranskassa, Italiassa, Espanjassa ja Puolassa.

Sosialistien ryhmä menetti edustajanpaikkoja, mutta on edelleen toiseksi suurin ryhmittymä selvästi ennen liberaaleja. Vihreät saivat lisää edustajanpaikkoja ja vahvistivat asemaansa Euroopan parlamentin neljänneksi suurimpana poliittisena ryhmänä.

Parlamenttiin valittiin 736 jäsentä. He osallistuvat EU:n seuraavien komissaarien valintaan ja, jos Lissabonin sopimus hyväksytään Irlannin kansanäänestyksessä, myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan ja ulkopoliittisen edustajan uusien roolien määrittelyyn.

Meppien tehtävänä on lisäksi valmistella neuvotteluja kansainvälisestä ilmastosopimuksesta. Euroopan parlamentin käsittelyyn odotetaan myös uutta rahoitusasetusta, jolla pyritään estämään uuden kriisin puhkeaminen.

Eurovaaleissa oli noin 388 miljoonaa äänioikeutettua. Heistä kävi äänestämässä vajaat 44 prosenttia, mikä on vähemmän kuin edellisissä vaaleissa.

Komission puheenjohtaja Barroso kiitti kaikkia vaaliuurnilla käyneitä, jotka ottivat äänestämällä kantaa EU:n poliittiseen tulevaisuuteen. Hänen mukaansa vaalitulos oli kiistaton voitto puolueille ja ehdokkaille, jotka tukevat Eurooppa-hanketta ja haluavat EU:n toimivan kansalaisten tarpeita ja toiveita vastaavasti.

 

Euroopan parlamentin vaalit 2009 – tulokset

Tulevat haasteet – Euroopan parlamentti

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä