Διαδρομή πλοήγησης

Εκλογή του νέου Ευρωκοινοβουλίου - 08/06/2009

Ευρωβουλευτές παρακολουθούν την έκδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων © EC

Η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, η Συνθήκη της Λισαβόνας και η κλιματική αλλαγή κυριαρχούν στην ατζέντα του νέου Ευρωκοινοβουλίου

Η συντηρητική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος διατήρησε τη θέση της ως πρώτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών ( 4-7 Ιουνίου), τα κεντροδεξιά κόμματα αύξησαν σημαντικά τα ποσοστά τους σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ, όπως στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πολωνία.

Η σοσιαλιστική ομάδα έχασε έδαφος αλλά παρέμεινε στη δεύτερη θέση υπερβαίνοντας κατά πολύ το ποσοστό των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Οι Πράσινοι κέρδισαν έδρες μειώνοντας έτσι τη διαφορά τους από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Το νέο Κοινοβούλιο των 736 μελών θα έχει λόγο στη σύσταση της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και στον καθορισμό των νέων ρόλων του προέδρου και του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, εάν η Συνθήκη της Λισαβόνας λάβει θετική ψήφο στο δεύτερο ιρλανδικό δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί εντός του έτους.

Τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου θα διαδραματίσουν επίσης σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε διεθνή συμφωνία για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ανάμεσα στα θέματα με τα οποία πρόκειται να ασχοληθεί το Κοινοβούλιο τους επόμενους μήνες είναι οι νέες ρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον κρίσεις παρόμοιες με τη σημερινή.

388 εκατομμύρια πολίτες είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν στις εκλογές. Το ποσοστό συμμετοχής ήταν κατώτερο του 44%, δηλαδή χαμηλότερο από τις προηγούμενες εκλογές.

Ο πρόεδρος Μπαρόζο ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους που εξέφρασαν τις απόψεις τους για το πολιτικό μέλλον της ΕΕ και δήλωσε: «Συνολικά, τα αποτελέσματα αποτελούν αδιαμφισβήτητη νίκη των κομμάτων και των υποψηφίων που υποστηρίζουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα και που επιθυμούν η Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει απαντήσεις στα καθημερινά τους προβλήματα».

 

Ευρωεκλογές 2009: λεπτομερή αποτελέσματα

Οι προκλήσεις του νέου Ευρωκοινοβουλίου

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι