Sökväg

EU-valet angår dig - 02/06/2009

Valaffisch © CE

Den 4–7 juni kan 375 miljoner väljare i 27 länder vara med och påverka EU:s framtid. Om du ännu inte har bestämt hur du ska rösta finns det många informationskällor.

Utgången i valet till Europaparlamentet den 4–7 juni kommer att påverka vardagen för EU:s nära 500 miljoner invånare under de kommande fem åren.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso uppmanar väljarna att gå till valurnorna och rösta. Du kan se och höra honom på hans videoblogg DeutschEnglishfrançaisportuguês.

Det är mycket som står på spel, eftersom det nya parlamentet är med och avgör viktiga frågor som energiförsörjning, reglering av finansmarknaderna och balansen mellan yrkes- och familjeliv.

Europaparlamentet spelar en viktig roll i lagstiftningsprocessen och kontrollen av EU:s institutioner. Parlamentarikerna är folkets företrädare i det arbetet.

Om du som väljare har svårt att bestämma dig finns mycket information att tillgå: på parlamentets webbplats kan man se vem som kandiderar i varje land och på webbplatsen Europarltv finns kampanjklipp. Dessutom är debatten livlig på forum som Facebook och Youtube.

Valresultatet meddelas på söndag den 7 juni från kl. 22 i en direktsänd valvaka från parlamentet.

Den 4–7 juni är det alltså upp till väljarna att bestämma hur EU-parlamentet ska se ut de kommande fem åren.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar