Navigacijska pot

Volitve v Evropski parlament pomembne za 500 milijonov državljanov - 02/06/2009

Predvolilni plakat © CE

Od 4. do 7. junija bo 375 milijonov državljanov 27 držav članic odločalo o prihodnosti Evropske unije. Pri izbiri poslancev jim bodo na voljo številni viri informacij.

Evropske volitve od 4. do 7. junija bodo odločale o tem, kakšno bo življenje skoraj 500 milijonov evropskih državljanov v naslednjih petih letih.

Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso poziva državljane, naj oddidejo na volišča in izberejo svoje predstavnike v Evropskem parlamentu. Njegov poziv si lahko ogledate v naslednjem videoposnetku DeutschEnglishfrançaisportuguês.

Evropske volitve so izjemnega pomena, saj bodo morali izvoljeni poslanci odločati o zelo pomembnih vprašanjih, kot so oskrba z energijo, regulacija finančnih trgov ali usklajevanje družinskega in poklicnega življenja.

Vloga Evropskega parlamenta je ključna pri pripravi zakonodajnih besedil in nadzoru evropskih institucij. Poslanci neposredno zastopajo evropske državljane.

Pri izbiri imajo volilci na voljo številne vire informacij. Tako so na spletni strani Evropskega parlamenta navedeni vsi kandidati po posameznih državah, na spletišču Europarltv pa si državljani lahko ogledajo predvolilne spote. Tudi na spletnih družbenih omrežjih lahko državljani vsak dan najdejo veliko informacij in odzivov na volitve v Evropski parlament.

Rezultati volitev bodo znani v nedeljo 7. junija po 22. uri, razglasitev rezultatov pa boste lahko spremljali neposredno iz polkrožne dvorane Evropskega parlamenta.

Vse je torej pripravljeno, da bodo to res volitve državljanov EU. Vidimo se torej med 4. in 7. junijem 2009 in pomagajmo pri izgradnji Evrope.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave