Kruimelpad

Europese verkiezingen voor de toekomst van 500 miljoen Europeanen - 02/06/2009

Verkiezingsposter © CE

Tussen 4 en 7 juni mogen alle kiesgerechtigden in de 27 landen beslissen over de toekomst van Europa. Kiezen is niet makkelijk, maar gelukkig zijn er veel informatiebronnen om u te helpen een keuze te maken.

Bij de Europese verkiezingen van 4 tot 7 juni wordt bepaald wat de bijna 500 miljoen Europeanen de komende vijf jaar te wachten staat.

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, roept de burgers dan ook op om massaal te gaan stemmen. Iedereen moet zijn stem laten horen. Bekijk zijn videoblog DeutschEnglishfrançaisportuguês.

Er staat heel wat op het spel, want de Parlementsleden die worden verkozen, mogen zich uitspreken over belangrijke kwesties zoals de energievoorziening, het toezicht op de financiële markten en het evenwicht tussen werk en privéleven.

Het Parlement speelt een grote rol bij het opstellen van nieuwe wetten en controleert de andere EU-instellingen. En de Parlementsleden zijn de rechtstreekse vertegenwoordigers van de burgers.

Om het kiezen wat makkelijker te maken, is op veel plaatsen informatie te vinden: op de site van het Europees Parlement staat een lijst met kandidaten per land, en op Europarltv staan campagnespotjes. Ook op netwerksites is iedere dag nieuwe informatie te vinden over de Europese verkiezingen. Met de nodige reacties daarop, natuurlijk.

De resultaten worden bekendgemaakt op zondag 7 juni om 22 uur, live vanuit de grote vergaderzaal van het Europees Parlement.

Nu is het woord aan de Europese burger. Zorg dat u tussen 4 en 7 juni ook uw stem laat horen. Bepaal zelf de toekomst van Europa.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links