Navigációs útvonal

Európai választások: 500 millió polgár ügye - 02/06/2009

Választási plakát © EB

2009. június 4–7. között 27 ország 375 millió polgára dönt Európa jövőjéről. Döntéseik meghozatalához számos információforrást vehetnek igénybe.

A június 4–7. között megrendezendő európai választások a következő öt évben mintegy 500 millió állampolgár sorsát határozzák meg.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke arra szólítja fel a polgárokat, hogy vegyenek részt a választásokon és nyilvánítsák ki véleményeiket. A felhívás videoblogjában DeutschEnglishfrançaisportuguês nézheto meg.

A szavazás tétje nagy, mivel az újonnan megválasztott Európai Parlamentnek olyan fontos kérdéseket kell majd megvitatnia, mint például az energiaellátás, a pénzügyi piacok szabályozása, illetve a családi élet és a munka összeegyeztetése.

Az Európai Parlament alapvető szerepet játszik a jogszabályalkotásban és az intézmények ellenőrzésében. Az EP tagjai közvetlenül az állampolgárokat képviselik.

A választópolgárokat több információforrás is segíti döntéseik meghozatalában. Az Európai Parlament honlapja felsorolja az egyes országok jelöltjeit, míg a Europarltv-honlap segítségével megtekinthetjük a különböző reklámkampányokat. A közösségi oldalakon emellett naponta jelennek meg információk és vélemények az európai választásokkal kapcsolatban.

Az eredményeket június 7-én (vasárnap) 22 órától kezdődően élő adásban közvetítik az EP plenáris ülésterméből.

Úgy tűnik, minden készen áll arra, hogy a választások ténylegesen a polgárok véleményét tükrözzék. Az urnák csendjében, 2009. június 4–7. között folytatódik tehát az európai integráció.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek