Navigacijska pot

Predstavitev nedavnih dosežkov Komisije - 28/05/2009

Komisarji za mizo © EC

Načrt za oživitev gospodarstva in ukrepi za boj proti podnebnim spremembam med najpomembnejšimi uspehi Evropske komisije

Pred volitvami v Evropski parlament je Komisija predstavila nekatere najpomembnejše dosežke v času od zadnjih volitev pred petimi leti. Sem zagotovi sodi tudi združitev Evrope po dveh širitvah Evropske unije leta 2004 in 2007.

„EU je pokazala, da je zdaj močnejša in da lahko uspešno deluje s 27 državami članicami,“ je dejal predsednik Barroso in evropske državljane pozval k udeležbi na evropskih volitvah med 4. in 7. junijem. „Zdaj imajo evropski državljani priložnost, da izrazijo svoj pogled na prihodnost.“

EU je v zvezi z gospodarsko krizo odigrala ključno vlogo pri ponovni vzpostavitvi stabilnosti na finančnih trgih in sprostitvi kreditnega krča. Komisija je bila prva mednarodna institucija, ki je pripravila verodostojen načrt za oživitev gospodarstva.

Prav tako se je Evropska unija na evropski in svetovni ravni odločno zavzemala za boljšo regulacijo in nadzor finančnega sektorja, s čimer naj bi obnovili zaupanje v finančni sistem in preprečili novo krizo.

Med mandatom predsednika Barrosa so evropski voditelji in zakonodajalci sprejeli več kot 470 predlogov Komisije, vključno z znamenitim svežnjem ukrepov English za boj proti podnebnim spremembam in spodbujanje čiste energije.

Evropska unija je bila vedno na čelu boja proti globalnemu segrevanju in je kot prva uvedla največji svetovni sistem trgovanja z izpusti CO2, po katerem se zdaj zgledujejo tudi druge države, ki razmišljajo o uvedbi podobnih shem trgovanja.

Komisija je zaščito potrošnikov uvrstila med svoje prednostne naloge. Tako imajo zdaj potniki v javnem prometu po zaslugi Komisije več pravic, cene mobilne telefonije pa so se občutno znižale.

Evropska komisija si je tudi prizadevala za izpeljavo gospodarskih reform in reforme trga dela, da bi izboljšala konkurenčnost EU na svetovni ravni. Iz zakonodaje EU je odstranila za 5 000 strani različnih predpisov, do leta 2012 pa naj bi zmanjšala birokracijo za podjetja za 25 %.

„Komisija je pokazala, da lahko evropskim državljanom zagotovi pomembne koristi,“ je dejal Barroso.

Brošura .

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave