Cale de navigare

Comisia Barroso, la ora bilanţului - 28/05/2009

Comisari în timpul unei reuniuni © CE

Printre poveştile de succes ale executivului european se numără măsurile economice şi acţiunile de combatere a schimbărilor climatice.

Un raport al Comisiei prezintă, înainte de alegerile europene, bilanţul realizărilor sale din ultimii cinci ani. Printre cele mai importante se numără reunificarea Europei, realizată prin extinderile UE din 2004 şi 2007.

„Europa a dovedit că este şi mai puternică şi că poate funcţiona eficient având 27 de state membre”, a spus preşedintele Barroso, îndemnând, în acelaşi timp, cetăţenii europeni să se prezinte la vot în perioada 4-7 iunie. „ Este momentul ca cetăţenii europeni să-şi exprime opiniile privind viitorul.”

În timpul crizei economice, UE a jucat un rol esenţial în restaurarea stabilităţii pieţelor financiare şi în reluarea creditărilor. Comisia a fost prima instituţie internaţională care a elaborat un plan credibil de redresare economică.

De asemenea, UE a condus eforturile depuse la nivel european şi global în direcţia consolidării reglementării şi monitorizării sistemului financiar - un pas vital pentru recâştigarea încrederii în acest sistem şi pentru prevenirea altor crize.

Pe durata mandatului preşedintelui Barroso, liderii europeni şi organismele legislative au ajuns la un consens asupra a 470 de propuneri ale Comisiei, printre care şi un important pachet legislativ English având ca scop combaterea schimbărilor climatice şi promovarea energiei nepoluante.

Lider al luptei împotriva încălzirii globale, Europa a înfiinţat cea dintâi şi cea mai mare piaţă multinaţională pentru emisiile de CO2. Sistemul reprezintă acum un model pentru alte ţări care au în vedere introducerea unor sisteme similare de comercializare a certificatelor de emisii de dioxid de carbon.

Drepturile consumatorilor au constituit una dintre ariile prioritare ale Comisiei. Eforturile sale au dus, printre altele, la consolidarea drepturilor călătorilor care folosesc transportul în comun şi la reduceri consistente ale tarifelor la serviciile de telefonie mobilă.

Executivul european a iniţiat, de asemenea, reforme ale economiei şi pieţei locurilor de muncă, cu scopul de a îmbunătăţi competitivitatea Europei pe plan mondial. Legislaţia europeană a fost simplificată prin micşorarea, cu 5000 de pagini, a volumului de acte normative. Mai mult, se preconizează că UE va atinge obiectivul de reducere a birocraţiei pentru întreprinderi cu 25%, până în 2012.

„Comisia a dovedit că poate aduce beneficii reale pentru cetăţenii europeni”, a declarat preşedintele Barroso.

Citiţi raportul .

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile