Kruimelpad

Europese Commissie rapporteert over wat zij bereikt heeft - 28/05/2009

Commissieleden rond een tafel © EC

De EU heeft onder meer successen geboekt op het gebied van economie en klimaatverandering

Nu, vlak voor de Europese verkiezingen, brengt de Commissie verslag wat de EU sinds de verkiezingen van vijf jaar geleden heeft bereikt. Een van haar grootste prestaties is de hereniging van West- en Oost-Europa, dankzij twee uitbreidingen van de EU in 2004 en 2007.

"Europa is sterker geworden is en werkt zelfs met 27 leden nog efficiënt," zei voorzitter Barroso. Hij riep de Europeanen op om vooral te gaan stemmen tussen 4 en 7 juni. "Dit is het moment waarop de burgers in Europa kunnen laten horen wat hun wensen voor de toekomst zijn."

Na het uitbreken van de economische crisis heeft de EU een belangrijke rol gespeeld bij het stabiliseren van de financiële markten en het opnieuw op gang brengen van de kredietstromen. De Commissie was de eerste internationale instelling die met een geloofwaardig herstelplan kwam.

De EU heeft zowel in Europa als in de wereld het voortouw genomen bij pogingen om het financiële stelsel beter te reguleren en te controleren. Hierdoor is het vertrouwen in het stelsel hersteld en kan een eventuele nieuwe crisis worden voorkomen.

Tijdens het mandaat van Barroso zijn de Europese leiders en wetgevers het eens geworden over 470 voorstellen van de Commissie, waaronder een wetgevingspakket English om klimaatverandering te bestrijden en schone energie te promoten.

Europa heeft het probleem van klimaatverandering al vroeg ingezien, en heeft de grootste internationale markt voor de handel in CO2-emissierechten gecreëerd, dat navolging krijgt in andere landen.

Deze Commissie heeft de consument centraal gesteld. Zij heeft ervoor gezorgd dat de reiziger in het openbaar vervoer nu meer rechten heeft en dat mobiel bellen veel goedkoper is.

Ook heeft zij de economie en de arbeidsmarkt hervormd, zodat Europa op de wereldmarkt zijn mannetje kan staan. Er zijn 5000 pagina's EU-wetgeving geschrapt en de doelstelling van 25% minder administratieve rompslomp zal in 2012 worden gehaald.

"De Commissie heeft bewezen dat zij echt iets kan betekenen voor de burger," zei Barroso.

Lees het brochure .

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links