Navigációs útvonal

A Bizottság beszámol a közelmúltban elért eredményekről - 28/05/2009

Biztosok a tárgyalóasztalnál © EC

A gazdaság és az éghajlatváltozás terén meghozott intézkedések a Bizottság sikertörténetei közé tartoznak

Az európai parlamenti választások előtti bizottsági jelentés számba vesz néhányat az öt évvel ezelőtti választások óta elért eredmények közül. Ezek közül is kiemelkedik Európa újraegyesítése, amely az Unió 2004-es és 2007-es bővítésével valósult meg.

„Európa bebizonyította, hogy 27 tagállama révén erősebb és hatékonyabban tud dolgozni” – nyilatkozta José Manuel Barroso elnök, és arra buzdította az európai polgárokat, hogy vegyenek részt a június 4–7-i választásokon. „Elérkezett az alkalom arra, hogy az európai polgárok hangot adjanak annak, hogyan is képzelik el a jövőt.”

A gazdasági válsággal kapcsolatban az Unió központi szerepet játszott abban, hogy helyreálljon a pénzügyi piacok stabilitása és a hitelezés. A Bizottság volt az első nemzetközi intézmény, amely megvalósítható helyreállítási tervvel jelentkezett.

Szintén az Unió vezette – európai és nemzetközi szinten egyaránt – a pénzügyi rendszer szabályozásának és felügyeletének szigorítását célzó erőfeszítéseket, amelyek kulcsfontosságúak a pénzügyi rendszerbe vetett bizalom helyreállítása és az újabb válság megelőzése szempontjából.

Barroso elnök mandátuma alatt az európai jogalkotók és vezetők több mint 470 bizottsági javaslat esetében jutottak megegyezésre; ezek egyike az éghajlatváltozás elleni küzdelmet és a tiszta energia népszerűsítését szolgáló rendkívül fontos jogszabálycsomag English.

Európa élen járt a globális fölmelegedés ellen vívott küzdelemben is: példáját követve immár több ország az európaihoz hasonló kibocsátáskereskedelmi rendszer bevezetését fontolgatja.

A leköszönő Bizottság a legfontosabb célkitűzések közé sorolta a fogyasztóvédelem ügyét. Erőfeszítései nyomán bővültek a fogyasztók közösségi közlekedéshez fűződő jogai, és számottevő mértékben csökkentek a mobiltelefonálás díjai.

Az Unió végrehajtó intézménye kiállt továbbá a gazdasági és a munkaerő-piacot érintő reformok mellett is, amelyek Európa versenyképesebbé tételét szolgálják. A Bizottság ezenkívül kigyomlált mintegy 5 000 oldalnyi feleslegessé vált uniós joganyagot, és 2012-re várhatóan eléri azt a célt, hogy 25%-kal csökkentse a vállalkozásokra nehezedő adminisztratív terheket.

„A Bizottság megmutatta, hogy kézzelfogható előnyöket tud nyújtani Európa polgárainak” – mondta José Manuel Barroso elnök.

Tájékoztató kiadvány .

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek