Διαδρομή πλοήγησης

Τι πέτυχε η Επιτροπή τα τελευταία πέντε χρόνια - 28/05/2009

Οι Επίτροποι εν ώρα συνεδριάσεως © EC

Οι πρωτοβουλίες για την οικονομία και την κλιματική αλλαγή ανάμεσα στα κυριότερα επιτεύγματα του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ

Λίγες μέρες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, η Επιτροπή παρουσιάζει σε έκθεσή της ορισμένα από τα επιτεύγματα της ΕΕ την τελευταία πενταετία που μεσολάβησε από τις προηγούμενες εκλογές. Ένα από τα σημαντικότερα ήταν η επανένωση της Ευρώπης χάρη σε δύο διαδοχικές διευρύνσεις της ΕΕ, το 2004 και το 2007.

“Η Ευρώπη απέδειξε ότι είναι ισχυρότερη και μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά με 27 κράτη μέλη,” δήλωσε ο πρόεδρος Μπαρόζο, καλώντας τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν στις προσεχείς εκλογές (4-7 Ιουνίου). “Ήλθε η ώρα να εκφράσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες τις απόψεις τους για το μέλλον.”

Όσον αφορά την οικονομική κρίση, η ΕΕ συνέβαλε καθοριστικά στην αποκατάσταση της σταθερότητας των χρηματαγορών και στην επανέναρξη της ροής των πιστώσεων. Η Επιτροπή ήταν ο πρώτος διεθνής οργανισμός που παρουσίασε ένα αξιόπιστο σχέδιο ανάκαμψης.

Η ΕΕ ηγήθηκε επίσης των προσπαθειών - τόσο στην Ευρώπη όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο - για αυστηρότερη ρύθμιση και εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, πράγμα το οποίο κρίθηκε απόλυτα αναγκαίο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο σύστημα και την αποφυγή άλλων κρίσεων.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Μπαρόζο, εγκρίθηκαν από Ευρωπαίους νομοθέτες και ιθύνοντες 470 προτάσεις της Επιτροπής, μεταξύ των οποίων η κεφαλαιώδους σημασίας δέσμη νόμων English για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της καθαρής ενέργειας.

Ανέκαθεν πρωτοπόρος στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η Ευρώπη πρωτοστάτησε στη δημιουργία της μεγαλύτερης στον κόσμο πολυεθνικής αγοράς ανθρακούχων εκπομπών, παρέχοντας έτσι ένα μοντέλο για άλλες χώρες που επιθυμούν να εφαρμόσουν παρόμοια συστήματα εμπορίας εκπομπών.

Η σημερινή Επιτροπή έθεσε τον καταναλωτή στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της. Χάρη στις προσπάθειές της, οι επιβάτες απέκτησαν περισσότερα δικαιώματα στις δημόσιες μεταφορές, ενώ μειώθηκαν σημαντικά οι τιμές χρέωσης των κινητών τηλεφώνων.

Προώθησε επίσης μεταρρυθμίσεις στους τομείς της οικονομίας και της αγοράς εργασίας ώστε η Ευρώπη να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική παγκοσμίως. Απλούστευσε την ευρωπαϊκή νομοθεσία αφαιρώντας 5.000 σελίδες και αναμένεται να επιτύχει το στόχο της μείωσης της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις κατά 25% μέχρι το 2012.

«Η Επιτροπή απέδειξε ότι μπορεί να επιτύχει σημαντικά οφέλη για τους Ευρωπαίους πολίτες,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο.

Διαβάστε την φυλλάδιο .

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι