Навигационна пътека

Комисията докладва за последните си постижения - 28/05/2009

Комисари около масата © ЕО

Действия за икономиката и изменението на климата са сред успехите на изпълнителния орган на ЕС.

Малко преди европейските избори Комисията изтъква в свой доклад някои от постиженията на ЕС през изминалите пет години. Едно от тях е обединението на Източна и Западна Европа чрез разширяването на ЕС на два етапа през 2004 и 2007 г.

„Европа показа, че е по-силна и че може да работи ефективно с 27 страни членки“, каза председателят Барозу в призива си към европейците да гласуват на изборите за Европейски парламент от 4 до 7 юни. „Сега е моментът европейските граждани да изразят своето виждане за бъдещето“.

ЕС играе важна роля за възстановяване на стабилността на финансовите пазари и възобновяване на кредитните потоци при настоящата икономическа криза. Комисията бе първата международна институция, която излезе с осъществим план за борба с кризата.

ЕС е начело и на множество европейски и световни инициативи за по-строго регулиране и контрол на финансовата система, които се смятат за изключително важни за възстановяване на доверието в нея и за предотвратяване на нова криза.

По време на председателството на Барозу европейските законодатели са приели над 470 предложения на Комисията, включително първия по рода си пакет закони English за борба с изменението на климата и насърчаване на екологично чистата енергия.

Европа е лидер в борбата с глобалното затопляне от самото начало и е създала най-големия пазар за търговия с въглеродни емисии в света, който служи за пример на други страни, обмислящи въвеждането на подобни схеми днес.

Основен приоритет за тази Комисия бяха потребителите. Благодарение на нейните усилия пътуващите с влак и самолет днес имат повече права, а тарифите за разговори по мобилни телефони са много по-ниски.

Комисията подкрепи също така реформи на икономиката и пазара на труда, целящи да направят Европа по-конкурентоспособна в света. Европейските закони бяха съкратени с 5000 страници и се очаква целта за намаляване на формалностите за фирмите с 25 % до 2012 г. да бъде постигната.

„Комисията показа, че може да осигури значими ползи за гражданите на Европа“, каза Барозу.

Прочетете брошурата .

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки