Sökväg

Ungdomar, gå och rösta - 11/05/2009

MTV och EU går samman i en kampanj för att få de unga att rösta i valet till Europaparlamentet.

Enligt en ny undersökning är unga inte lika intresserade som sina föräldrar av valet till Europaparlamentet i juni. Det var likadant redan vid valet för fem år sedan, då valdeltagandet bland väljare under 25 år var 40 %, jämfört med 48 % för hela väljarkåren.

Nu går EU och MTV samman för att locka de unga till valurnona. MTV visar en rad videoklipp till stöd för kampanjen på sitt internationella nät med 168 kanaler. I klippen kan man se ungdomar som hänger upp högtalare på Big Ben i London, Eiffeltornet i Paris och Colosseum i Rom. Budskapet? Att rösta är ett sätt för unga att göra sina röster hörda.

”Ungdomarna är EU:s framtid. Vi behöver deras idéer och engagemang. De måste veta att deras röst räknas”, säger EU-kommissionens vice ordförande Margot Wallström. Det är förklaringen till slogan: Hör du mig Europa?

Idag har Europaparlamentet mycket mer att säga till om än vid det första valet 1979, t.ex. när det gäller budgeten. Men valdeltagandet – 62 % i det första valet – har hela tiden sjunkit. Med årets kampanj vill man vända denna trend och man har ”val” som tema istället för ”medborgerlig plikt”.

I kampanjen ingår också en webbplats där ungdomar kan framföra sina önskemål och idéer – de kan även skicka in sina bidrag via Twitter.

Valet av de 736 parlamentsledamöterna hålls den 4–7 juni i de 27 EU-länderna.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar