Kruimelpad

Ga stemmen! - 11/05/2009

MTV en EU willen ook jongeren aanmoedigen om te gaan stemmen

Volgens een nieuw onderzoek tonen de jongeren minder interesse dan hun ouders voor de Europese parlementsverkiezingen van juni. In 2004 was dit ook zo: toen bracht slechts 40% van de stemgerechtigden onder de 25 jaar zijn stem uit, tegen 48% van de totale bevolking.

Er loopt nu een promotiecampagne op de 168 kanalen van het internationale tv-netwerk van MTV. De reclamespots tonen jongeren die luidsprekers ophangen aan monumenten te Londen, Parijs en Rome. De boodschap: stemmen is een manier waarop jongeren hun stem kunnen laten horen.

"Jongeren zijn de toekomst van de Europese Unie. We hebben hun ideeën en inzet hard nodig. Zij moeten weten dat hun stem telt", zei eurocommissaris Margot Wallström. Vandaar de slogan: Europa, kun me horen?

Het Europees Parlement heeft tegenwoordig veel meer bevoegdheden (o.a. voor de begroting) dan bij de eerste verkiezingen in 1979. Bij die verkiezingen was er een opkomst van 62%, maar dat cijfer is in de loop der jaren steeds meer gedaald. Om deze trend te keren, benadrukt deze campagne nu de "keuzevrijheid" in plaats van de "burgerplicht" (het vorige thema).

De campagne heeft ook een website waarop jongeren hun wensen en ideeën kwijt kunnen. Ze kunnen hun bijdragen ook tweeten (via Twitter versturen).

De verkiezingen waarbij 736 parlementsleden verkozen zullen worden, worden in de 27 EU-landen tussen 4 en 7 juni gehouden.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links