Navigációs útvonal

Az MTV is részt vesz a fiatalokat szavazásra buzdító uniós kampányban.

Egy friss felmérés szerint a fiatalok a szüleiknél kevesebb érdeklődést tanúsítanak a júniusi európai parlamenti választások iránt. Ez már a 2004-es választáskor is így volt. Akkor összességében 48%-os volt a részvétel, ám a 25 év alatti szavazópolgároknak csak 40%-a ment el szavazni.

Az MTV a kampány népszerűsítése céljából 168 csatornából álló nemzetközi hálózatán hirdetéssorozatot sugároz. A reklámfilmekben London, Párizs és Róma jól ismert pontjain hangosbeszélőket elhelyező fiatalokat látni. S mi is az üzenet? A szavazás révén a fiatalok hallathatják a hangjukat.

„A fiatalok jelentik az Európai Unió jövőjét. Szükségünk van ötleteikre, aktív közreműködésükre. Tudniuk kell, hogy számít, amit mondanak” – jelentette ki Margot Wallström, a Bizottság alelnöke. Ezért a jelmondat a következő: Hallasz engem, Európa?

Az Európai Parlament hatásköre ma sokkal nagyobb (többek között a költségvetést illetően is), mint az 1979-ben megrendezett első európai parlamenti választások idején. Az akkori 62%-os részvételi arány azonban az évek során egyre csökkent. A csökkenő tendencia megfordítása céljából a kampány az idén inkább azt emeli ki, hogy a voksolás „választási lehetőség” (míg korábban az „állampolgári kötelesség” jellegét hangsúlyozták).

A kampány szervezői honlapot is létrehoztak, amelyen a fiatalok elmondhatják kívánságaikat és ötleteiket – de hozzászólásaikat a rövid üzenetek továbbítására szolgáló „Twitter” szolgáltatáson keresztül is elküldhetik.

Az Európai Parlament 736 képviselőjének megválasztására június 4. és 7. között kerül sor az Unió 27 tagállamában.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek