Навигационна пътека

Привличане на повече избиратели - 11/05/2009

ЕС провежда кампания с MTV, за да насърчи младите хора да гласуват.

Според ново проучване младите хора не се интересуват колкото родителите си от изборите за Европейски парламент през юни. Това бе така и по време на изборите през 2004 г., когато участието сред гласоподавателите под 25 г. бе 40 % спрямо 48 % за електората като цяло.

MTV излъчва по международната си мрежа от 168 канала серия реклами в подкрепа на кампанията. Рекламите показват младежи с високоговорители на много известни места в Лондон, Париж и Рим. Посланието? Гласът на младите хора може да бъде чут, ако гласуват.

„Младите хора са бъдещето на Европейския съюз. Нуждаем се от техните идеи и активно участие. Те трябва да знаят, че мнението им е важно“, заяви заместник-председателят на Комисията Маргот Валстрьом. Това обяснява лозунга: Чуваш ли ме, Европа?

Днес Европейският парламент има много повече правомощия (включително по отношение на бюджета), отколкото при първите избори през 1979 г. Но участието на гласоподавателите, което при първите избори е 62 %, постоянно спада през годините. Като част от усилията за промяна на тази тенденция, тазгодишната кампания акцентира върху идеята за „избор“, вместо върху тази за „граждански дълг“.

Част от кампанията е и уебсайт, където младите хора могат да изразят желанията и идеите си - те могат да изкажат мнението си на страницата и чрез Twitter.

Изборите за 736 депутати ще се състоят от 4 до 7 юни във всяка от 27-те страни членки на ЕС.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки