Cale de navigare

Bărbat şi femeie în vârstă făcând sport pe aparate © CE

Raportul privind îmbătrânirea populaţiei (2009): Europa ar putea face faţă acestei provocări demografice, însă recesiunea ameninţă să zădărnicească eforturile în acest sens.

În ultimele luni, ţările UE au injectat miliarde de euro în economiile lor, pentru a stabiliza sistemul financiar şi a stimula creşterea economică. Guvernele admit că aceste cheltuieli sunt necesare pentru a combate cea mai gravă criză din ultimele decenii. Ele au determinat însă creşterea deficitelor bugetare, tocmai atunci când unele ţări reuşiseră să se pună pe linia de plutire. Fără resurse bugetare, efectele îmbătrânirii populaţiei sunt greu de contracarat.

Joaquín Almunia, comisar european pentru afaceri economice, a afirmat că această provocare de ordin demografic nu va fi uşor de gestionat. Totuşi, el consideră că poate fi abordată prin politici bine elaborate, axate pe eficientizarea cheltuielilor sociale, creşterea productivităţii, îmbunătăţirea educaţiei şi pe un grad mai ridicat de ocupare a forţei de muncă.

Într-o comunicare a Comisiei pe marginea raportului privind îmbătrânirea populaţiei se arată că guvernele statelor membre trebuie, înainte de toate, să reducă deficitele bugetare odată ce economia începe să se stabilizeze.

Peste 50 de ani, populaţia va fi mult îmbătrânită, în timp ce creşterea demografică va fi redusă. Se estimează că vârsta medie va ajunge la 48 de ani, faţă de 40 de ani, cât este în prezent. Acest fapt se datorează creşterii speranţei de viaţă, scăderii ratei natalităţii şi reducerii fenomenului migraţionist. În consecinţă, veniturile generate de o populaţie activă în scădere se vor micşora, în timp ce cheltuielile legate de pensii, asistenţă medicală şi îngrijiri pe termen lung pentru vârstnici se vor majora.

Dacă nu acţionăm, presiunea asupra finanţelor publice va deveni critică. Conform raportului, îmbătrânirea populaţiei va determina până în 2060 o creştere a cheltuielilor, în medie, cu 4,7% din PIB. Dacă în prezent există câte patru persoane cu vârstă activă (15-24 de ani) pentru fiecare persoană de peste 65 de ani, pe viitor raportul va fi de doar doi la unu.

Iar aceasta este media la nivel european. Evoluţia demografică diferă însă mult de la o ţară la alta. Unele state se confruntă cu creşteri ale cheltuielilor legate de îmbătrânirea populaţiei (în special a celor legate de pensii) considerabil mai mari. Anii următori - ultimii care preced începutul perioadei de pensionare a generaţiei „baby-boom” - sunt cruciali. „Încă se mai poate schimba ceva”, arată raportul.

Pentru aceasta sunt necesare însă noi reforme ale sistemelor de pensii şi de sprijin pentru bătrâni. De asemenea, trebuie să se intensifice eforturile de a menţine persoanele vârstnice pentru mai mult timp în câmpul muncii. Raportul indică faptul că doar 50% din persoanele cu vârsta de 60 de ani continuă să lucreze.

Raportul privind îmbătrânirea populaţiei (2009) English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile