Navigációs útvonal

Idősebb nő és férfi fitneszgépen edz © EB

2009-es jelentés az idősödésről: A recesszió súlyosbítja a népesség elöregedésével járó problémákat

Az elmúlt hónapokban az uniós tagállamok több milliárd eurót pumpáltak gazdaságaikba a pénzügyi rendszer megszilárdítása és a növekedés fellendítése céljából. A kormányok egyetértenek azzal, hogy az évtizedek óta nem tapasztalt méretű gazdasági válság leküzdéséhez szükség van állami kiadásokra. Ezek a tőkeinjekciók azonban költségvetési hiányt okoztak, pont amikor néhány ország kezdett kilábalni pénzügyi nehézségeiből – márpedig a fenntartható államháztartás alapvető fontosságú ahhoz, hogy megbirkózzunk az idősebb népességgel járó kihívásokkal.

Joaquín Almunia, a gazdasági ügyekért felelős európai biztos szerint a recesszió nem könnyíti meg az elöregedés problémájának megoldását. Véleménye szerint azonban a megfelelően kidolgozott, azaz a hatékony szociális kiadásokat, a termelékenység növekedését, a színvonalasabb oktatást és a magasabb foglalkoztatási rátát célzó szakpolitikák segítségével szembenézhetünk e kihívással.

Az idősödésről szóló jelentésében a Bizottság azt nyilatkozta, hogy az uniós kormányoknak elsősorban a gazdaság helyreállítása után kell a költségvetési hiány csökkentésével foglalkozniuk.

50 év múlva a lakosság száma csak kicsit lesz nagyobb, a népesség átlagéletkora viszont rendkívül ki fog tolódni. A medián életkor, amely jelenleg 40 év, a becslések szerint 48-ra fog emelkedni, aminek oka a hosszabb élettartam, az alacsony születési ráta és a csökkenő migráció. Ennek eredményeképpen az arányaiban egyre csökkenő munkaképes korú lakosságból származó bevételek egyre alacsonyabbak lesznek, míg a nyugdíjakra, az egészségügyi ellátásra és az időskorúak tartós ápolására fordítandó kiadások növekednek.

Ha ez így folytatódik tovább, az uniós tagállamok államháztartására igen nagy teher nehezedik majd. A jelentés szerint az idősek számának növekedésével a kiadások 2060-ra átlagosan a bruttó hazai termék (GDP) 4,7%-ával növekednek. Ekkorra minden 65 év feletti emberre csupán két munkaképes korú (15 és 64 év közötti) személy fog esni, szemben a jelenlegi néggyel.

Ez csupán az uniós átlag. A demográfiai tendenciák tagállamonként igen eltérőek. Egyes országok életkorral összefüggő kiadásai (különösen a nyugdíjkiadások) jóval fokozottabb mértékben növekednek majd. Az elkövetkezendő évek – mielőtt még a „baby-boom”-generáció legtöbb tagja nyugdíjba vonulna – nagyon fontosak lesznek. „Még mindig van lehetőségünk lépni” – áll a jelentésben.

Ehhez viszont több nyugdíjreformra és idősgondozási szolgáltatásra van szükség, emellett pedig törekednünk kell arra is, hogy az idősek minél tovább maradhassanak munkában; a jelentés szerint a 60 évesek csupán 50%-a aktív.

2009-es jelentés az idősödésről: English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek